TBMM Başkanlık Divanı Toplantısı

TBMM Başkanlık Divanı Toplantısı

Başkanlık Divanı muhalefetin "İç Güvenlik Paketi"ne ilişkin itirazlarını kabul etmeyerek paketin görüşülmesine devam etme kararı aldı

TBMM (AA) - TBMM Başkanlık Divanı muhalefetin "İç Güvenlik Paketi"ne ilişkin itirazlarını kabul etmeyerek paketin görüşülmesine devam etme kararı aldı.

Başkanlık Divanı, TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplandı. 

Yaklaşık 1.5 saat süren toplantıda, İç Güvenlik Paketi'ne ilişkin tasarının TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri konusunda iç tüzüğün 13. maddesi çerçevesinde yapılan başvurular değerlendirildi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Tasarının tümü ve 1. bölümü üzerinde MHP Grubu adına yapılacak konuşmanın yaptırılmaması, 1. madde üzerinde Anasaya'ya aykırılık gerekçesiyle verilen önergenin oylamasında karar yeter sayısı talebinin dikkate alınmaması, 2. maddede verilen değişiklik önergesi üzerinde söz almak isteyen MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu'nun talebinin yerine getirilmemesi, 2. madde ve madde üzerinde verilen değişiklik önergesinin oylanmasında karar yeter sayısı talebinin dikkate alınmaması ile tasarının tümü üzerinde soru-cevap işleminin yapılmaması" talepleriyle TBMM Başkanlığı'na başvurmuştu. 

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM Başkanlığı'na "Muhalefet partilerinin usulüne uygun karar yeter sayısı taleplerinin işleme konulmadığı", HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise "Birleşimin geneline ilişkin olarak karar yeter sayısı ve yoklama taleplerinin yerine getirilmediği" gerekçeleriyle başvurularını iletmişti. 

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Başkanlık Divanı'nın muhalefet partilerine mensup üyeleri, bu talepleri toplantıda da yineledi. 

Muhalefet, İç Güvenlik Paketi'ne ilişkin tasarının tümünün ve ilk 3 maddesinin kabul edildiği gün Genel Kurul'u yöneten Başkanvekilinin, "Muhalefetin karar yeter sayısı ve yoklama taleplerini görmezden geldiğini, dolayısıyla oylamalarda usulsüzlük yapıldığını ve oylamaların geçersiz olduğunu, oylamaların tekrar yapılması noktasında Divan'ın karar alması gerektiğini" öne sürerek o gün Genel Kurul'da yaşanan olayları anlattı.

Muhalefet milletvekilleri itiraz dilekçelerini veren grup başkanvekilleri ile HDP'li Kaplan'ın dinlenilmesini istedi ancak bu talep kabul edilmedi.

Tasarının tümü ve 1. bölümü üzerinde muhalefet partilerinin konuşma yapamadığı konusu gündeme gelirken, 2. bölümün tümü üzerindeki konuşmalarda muhalefete fazla konuşma hakkı verilebileceği önerisinde bulunuldu. 

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Genel Kurul'da yapılan iş ve işlemlerin doğru olduğunu ve usulsüzlük olmadığını ifade ederken, oylamaların da usulüne uygun yapıldığı için tekrarlanmasına gerek olmadığını söyledi.

TBMM İdare Amiri ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Çoğunluk olarak siz kararınızı vermişsiniz, burada durmanın anlamı yok" diyerek toplantı salonundan erken ayrıldı. 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek muhalefetin başvurularını oylamaya sundu. Oy çokluğu ile "oylamaların doğru yapıldığına" karar verilerek muhalefetin talepleri kabul edilmedi.

İkinci bir oylama da tasarının görüşmelerine devam edilip edilmemesi noktasında yapıldı. Bu oylamada da oy çokluğu ile tasarının görüşmelerine devam edilmesi kararlaştırıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı