TBMM Başkanı Vekili Yakut, AKPM heyetini kabul etti

TBMM Başkanı Vekili Yakut, AKPM heyetini kabul etti

Yakut:

TBMM (AA) - TBMM Başkanı Vekili Sadık Yakut, "Filistin'de bir insanlık suçu işlenmekte. Bu vesile ile tüm modern dünyanın bu konuda daha duyarlı olmasını talep ediyorum" dedi. 

Yakut, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Seçim Gözlem Heyeti'ni TBMM'de kabul etti. 

Heyeti Türkiye'de ağırlamaktan, büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Yakut, Türkiye'nin AKPM'nin çalışmalarına önem veren ve aktif katkı sağlayan bir ülke olduğunu vurguladı.  Seçim gözlemcileri de dahil olmak üzere AKPM'deki muhataplarla işbirliğine dikkati çeken Yakut, AKPM'yi ikili sorunların gündeme getirildiği bir platformdan ziyade, ortak aklın işletildiği, Avrupa değerlerinin yükseltilmeye çalışıldığı bir Meclis olarak gördüklerini de aktardı. 

Türkiye'nin AKPM ile ilişkilerdeki görevlerini de bildiğini ve buna göre yaklaşım sergilediğini belirten Yakut, şöyle devam etti:

"Herşeyden önce Türkiye'nin artık AKPM'nin denetim sürecinden çıkmasının vakti gelmiştir diyorum. Son yıllarda Türkiye'de atılan adımlar da bunun en güzel kanıtıdır. Türkiye eşit ve adil bir zeminde Avrupa Konseyi ile her türlü diyaloğa açıktır. Ülkemizde halkın ilk defa doğrudan oy kullanarak cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili gözlemleme yapmak üzere AKPM'ye yaptığımız bu davet, işbirliğinin en güzel örneğidir. Cumhurbaşkanının ilk defa halk tarafından seçilmesine demokrasimizin hangi noktaya geldiğini göstermesi anlamında da çok değer veriyoruz."

 

-"Cumhurbaşkanı seçiminin adil, eşitlikçi ve rekabet ortamında yapılacağından eminim"

 

Yurtdışındaki Türkler'in de ilk kez bu seçimlerde bulundukları ülkelerde oy kullanacaklarını hatırlatan Yakut, gerek yurt içinde gerek yurtdışında seçimlerin en iyi şekilde gerçekleşmesi için her türlü tedbirin alındığını söyledi. Yakut, "Cumhurbaşkanı seçiminin Avrupa Konseyi değer ve standartları ile uluslararası normlara uygun şekilde, adil, eşitlikçi ve rekabet ortamında yapılacak olmasından gayet eminim" dedi. 

AKPM heyetinin hazırlayacağı raporun yapıcı bir anlayış yansıtmasını önemsediklerini de ifade eden Yakut, Türkiye'de son yıllarda yapılan düzenlemeler ve demokrasi paketleri hakkında da bilgi verdi. 

Heyeti TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in karşılayacağını, ancak Filistin'de yaşanan gelişmeler nedeniyle İran'da yapılan uluslararası toplantıya katılmasının gerektiğini aktaran Yakut, "Filistin'de bir insanlık suçu işlenmekte. Bu vesile ile tüm modern dünyanın bu konuda daha duyarlı olmasını talep ediyorum" diye konuştu.  

 

-"Bizdeki tüm seçimler karnaval havası içinde yapılmakta"

 

Heyet Başkanı Andoralı parlamenter Meritxell Mateu Pi de Yakut'a cumhurbaşkanı seçimlerini gözlemlemek üzere kendilerine yapılan davet dolayısıyla teşekkür etti ve heyet üyelerini tanıttı.

Ardından heyet üyesi parlamenterler söz alarak Yakut'a seçimlere ilişkin çeşitli sorular sordular. 

Cumhurbaşkanı seçimlerinde parlamenterlere düşen özel bir rol olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Yakut, milletvekillerinin cumhurbaşkanını halkın seçmesine ilişkin yasal düzenlemeyi yaparak ilk önemli görevi gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Meclis'in çalışmasını tamamlamasının ardından milletvekillerinin bölgelerine giderek, kendi destekledikleri cumhurbaşkanı adayı için destek arayacaklarını anlatan Yakut, "Bizdeki tüm seçimler karnaval havası içinde yapılmakta. Köylerimiz, beldelerimiz, ilçelerimiz, illerimiz teker teker gezilmekte. Mitingler yapılmakta" şeklinde konuştu. 

 

-"Başkanlık sistemi bizim parti programımızda"

 

Yakut, bir başka heyet üyesinin "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı seçilirse başkanlık sistemini getirme arzusu içinde. Sizin bu konudaki hissiyatınız nedir? Meclis'e bu öneri getirilirse çoğunluğun çıkabileceğini düşünüyor musunuz?" sorusunu yanıtlarken de şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Ben AK Parti'nin bir milletvekiliyim. Başkanlık sistemi bizim parti programımızda da söylemlerimizde de var. Bundan sonra değil, daha önce de başkanlık sistemini getirmek gibi bir düşüncemiz var. Meclis'te üçte iki çoğunluğunuz olursa referanduma gerek kalmadan getirmiş olursunuz. Referanduma götürmek için de beşte üç çoğunluğunuzun olması lazım. 2015 seçimlerinde bizim düşüncemiz ve hedefimiz o, beşte üç çoğunluk sağlanırsa, 330 milletvekiliyle gelinirse başkanlık sistemi getirme gibi bir düşüncemiz var tabii ki."

 

-"Eksiğimiz olmadığı düşüncesindeyim"

 

Yakut, Türkiye'deki ifade özgürlüğü konusundaki görüşünün sorulması üzerine de son yıllarda hayata geçirilen demokratikleşme paketleri olmak üzere ifade özgürlüğünün önünü açan çok sayıda düzenleme yapıldığını belirtti. Yakut, "Temel hak ve özgürlüklerin genişletilmesi, demokratikleşmenin sağlanması ve yargı işleyişinin hızlandırılmasıyla ilgili hem hükümet iradesi hem de devlet iradesi ortada, kararlıyız. 2001 yılından bu yana yaptığımız anayasal ve yasal değişikliklerle bu konuda çok mesafe aldığımız kanaatindeyim. Ayrıca da belirtmek isterim ki eksiğimizin olmadığı düşüncesindeyim" diye konuştu.

Cumhurbaşkanını halkın seçmesinin ardından parlamentonun taşıdığı güç ile cumhurbaşkanını taşıyacağı güce ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Yakut,  cumhurbaşkanı adaylarının nasıl bir cumhurbaşkanı olacaklarını propaganda sürecinde halka anlattığını hatırlattı. Yakut, "2015 seçimlerine kadar biraz da göreceğiz. Biz Türk insanını görerek yapma özelliğimiz vardır. Tabii ki bu 1 yıllık süre içinde nasıl bir cumhurbaşkanı olacağını gördükten sonra değerlendirmesini yapacağız" ifadelerini kullandı. 

Yanıtlarının ardından kendisini de bir sorusu olduğunu belirten Yakut, konuk heyete "Filistin'deki insanlık dramı konusundaki tavrınız ne olacak?" sorusunu yöneltti. 

Heyet başkanı Meritxell Mateu Pi söz alarak, üyelerin hepsinin farklı görüşleri olabileceğini belirtti. Ancak kendilerinin internet sayfasına bakılması halinde başkanlarının bu konudaki tepkisinin görülebileceğini kaydeden Meritxell Mateu Pi, "Başkanımız çok açık bir şekilde Gazze'de yaşananları kınadı" dedi. 

Kaynak:Haber Kaynağı