TBMM Başkanı Çiçek Güney Kore'de

TBMM Başkanı Çiçek Güney Kore'de

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Güney Kore’de yaşayan Türkler ve Türkçe konuşan Korelilerle biraraya geldi

SEUL (AA) - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Güney Kore’de yaşayan Türkler ve Türkçe konuşan Korelilerle görüştü.

Meclis Baskanı Çiçek, eşi Gülten Çiçek ve beraberindeki parlamento heyetiyle resmi ziyaret için geldiği Güney Kore'nin başkenti Seul'de temaslarına devam ediyor.

Çiçek ve beraberindekiler, resmi ziyaretin ikinci gününde önce Savaş Müzesi’ni ardından Ulusal Müze’yi gezdi. Savaş Müzesi’nde Kore Savaşı'yla ilgili görsel materyalleri inceleyen Çiçek ve beraberindekiler, Ulusal Müze’de de Kore kültürüne ait tarihi eserler hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Çiçek, daha sonra parlamento heyetiyle Türkiye’nin Seul Büyükelçiliği’ne gitti ve burada Güney Kore’de yaşayan Türkler ve Türkçe konuşan Korelilerle biraraya geldi.

Kore Savaşı'nda Türk Tugayı'nda tercümanlık yapan Sang-ki Paik, Çiçek ve beraberindekilere Kore savaşı anılarını ve Türk askerinin savaştaki bizzat tanık olduğu kahramanlıklarını anlattı. Sang-ki Paik, 1956 yılında Türkiye’den davet aldığını ve Siyasal Bilgiler Fakültesinde beş yıl okuyup mezun olduğunu da sözlerine ekleyerek, “Hikmet Çetin, Vecdi Gönül sınıf arkadaşlarım. Yani Türkiye’de benim torpilim var” şeklinde espri yaptı. Sang-ki Paik'in, savaşta şehit olan Türk askerlerine ilişkin anıları, heyettekilerin duygulanmasına neden oldu.

 

-“Şehitlerimizin fedekarlığının daha açık hale gelmesi lazım”

 

Meclis Başkanı Çiçek de Güney Kore’deki Türk öğrenciler ve Türkçe konuşan Korelilerle bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Çiçek, Türkiye’de Güney Kore yılı, Güney Kore’de de Türk yılı etkinliği yapılacağını anımsatarak, şöyle devam etti:

“Şehitlerimizin fedekarlığının daha açık ve belirgin hale gelmesi lazım. Bugün askeri müzeyi gezdik, şu anlattıklarınız çok büyük fedakarlık. Kore nere, Türkiye nere. Türkiye’nin birçok kasabasından, şehrinden insanlar, üç ay dört ay yolculuktan sonra buraya gelecek ve böyle bir destan yazacak. Dostlarımızın bunları gelecek nesillere aktarması lazım.”

 

- “Ne alırız ne satarız ikinci planda”

 

Çiçek, Güney Kore’yi “dost ülke” olarak gördüklerini, “ne alırız ne satarız” durumunun ikinci planda  geldiğini söyledi. Çiçek şunları kaydetti:

“Askeri müzede o anlattıklarınıza uygun bir tabloyu görmedim. O ağlama, göz yaşının olduğu yere sadece bir iki askerimizin ismi düşüyor. Halbuki hayatını kaybeden ülkeler sıralamasında üçüncü ülke sırasındayız. Allah size sağlık versin ama bunların kayıtlara da geçmesi lazım. Bu işin belgesel hale getirilmesi, var olanların daha detaylandırılması lazım. Mesela o Ankara okulundan bir avuç insan kaldı.

Bunların her birisinin ve sizin anlattıklarınızın kayıtlarda belgesel hale getirilmesi lazım ki bugün Güney Kore’de yaşayanlar, neyin ve kimlerin kanı pahasına böyle bir ülkede yaşıyorlar, bu önemlidir. Biz zaman zaman izahta da güçlük çekmiyor değiliz. Ne işimiz vardı Kore’de diye… Bir politikadır, bir değerler çatışması, kavgasıdır… Karar alınmıştır BM’de ve Türkiye sorumluğunu birçok ülkeye nazaran ödemiştir. Bunun kayıtlarda geçmesi lazım. Televizlonyanlarda bunun anlatılması lazım. Aksi takdirde sizlerden sonra bunları kim anlayacak, kim anlatacak."

 

- “Kimsenin elini cebine attığı yok”

 

Yarın da Güney Kore Cumhurbaşkanı ile görüşeceğini ve ona da açıkça bunları ifade edeceğini belirten Çiçek, “Sizinle 6 milyar dolara yakın ticaret hacmimiz var; 6’sı sizin, küsüratı da bizim. Doğrudan yatırımı Türkiye’ye artırmanız lazım. Size yardıma geldik ama savunma sanayiinde ve diğer sahalarda daha çok işbirliği lazım. Gönül umduğu yere küser. Biz Koreli dostlarımızdan da birçok şeyi umuyoruz” diye konuştu.

Şu an Suriye ve Irak’ta neler olduğunu ve Türkiye’nin maruz kaldığı sığınmacı akınından kimsenin haberdar olmadığını dile getiren Çiçek, 1 milyon 600 bin sığınmacı olduğunu ve Türkiye’nin bunlara insani bir barınma sağlayabilmek için 4 milyar 518 milyon dolar harcadığını söyledi. “Beyanatlar veriliyor, kimsenin elini cebine attığı yok” diyen Çiçek, sığınmacılara yönelik diğer ülkelerin toplam katkısının ise sadece 230 milyon dolarda kaldığını sözlerine ekledi.

Akşam da Seul Büyükelçisi Arslan Hakan Okçal, Cemil Çiçek, eşi ve beraberindeki parlamento heyeti onuruna yemek verdi. 

Kaynak:Haber Kaynağı