TBMM Başkanı Çiçek Güney Kore'de

TBMM Başkanı Çiçek Güney Kore'de

Çiçek, Güney Kore Başbakanı Chung Hong-won ve Ulusal Meclis Başkanı Chung Ui-hwa ile görüştü

SEUL (AA) - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Güney Kore Başbakanı Chung Hong-won ve Ulusal Meclis Başkanı Chung Ui-hwa ile görüştü. 

Meclis Başkanı Çiçek, eşi Gülten Çiçek ve beraberindeki parlamento heyetiyle resmi ziyaret için geldiği Güney Kore'nin başkenti Seul'de temaslarına başladı. 

İlk olarak Ulusal Folklor Müzesi'ni gezen Çiçek ve beraberindekiler, Kore halkının geçmişten bugüne yaşamını konu alan kültür ve tarih temalı çalışmaları inceledi. 

Güney Kore-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Lee Hahn-koo, Çiçek ve eşi ile birlikte beraberindeki parlamento heyeti onuruna öğle yemeği verdi.

Çiçek ve heyet üyeleri daha sonra Güney Kore Başbakanı Chung Hong-won'la görüştü. Başbakan Chung Hong-won, Çiçek ve beraberindeki heyeti Güney Kore'de görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesini istedi.

Çiçek de Türkiye ve Güney Kore'nin Asya'nın birisi batı, diğeri doğusunda birbirine benzerlikleri olan ülkeler olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki mesafenin uzak olmasına rağmen kalben birbirine yakın olduklarını vurguladı. Çiçek, "Dostluğumuzun ebedi, kalıcı olmasını diliyorum. Çünkü biz, aramızda siyasi sorun olmayan iki ülkeyiz" dedi.

Meclis Başkanı Çiçek ve beraberindeki parlamento heyeti Güney Kore Parlamentosuna giderek, Güney Kore Ulusal Meclis Başkanı Chung Ui-hwa ile görüştü.

Dört yıl önce Türkiye’ye geldiğini ve kendisine “kardeşim” diye hitap edildiğini söyleyen Chung, “Kore Savaşı'nda bizim yanımızdaydınız, kanınızı döktünüz” şeklinde konuştu. Ekonomik gelişmelerinde de Türkiye’nin yardımları olduğunu belirten Chung, 2002 Dünya Kupası’nda Türkiye’nin kazandığı maçlarda kendilerinin çok sevindiğini sözlerine ekledi.

Çiçek de iki ülkenin arasında hiçbir siyasi sorun bulunmadığını, dünyaya örnek olacak bir dostluk ilişkisi içinde bulunduklarını söyledi. Çiçek, bu durumun hem sevindirici olduğunu hem de iki ülkeye çok önemli sorumluluklar yüklediğini kaydetti.

Meclis Başkanı Çiçek ve beraberindekiler, görüşmenin ardından Güney Kore Meclisi Genel Kurulu’nu gezerek, parlamento çalışmaları hakkında bilgi aldı ve incelemelerde bulundu.

Kore Ulusal Meclis Başkanı Chung Ui-hwa, Çiçek, eşi ve parlamento heyeti onuruna akşam yemeği verdi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı