TBMM Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu

TBMM Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu

Komisyon Başkanı Bilen:- "Bu ülkeyi idare eden tüm hükümetler, tarım sigortasını hayata geçirmek için mücadele vermiştir ve bu AK Parti hükümetine nasip olmuştur"

TBMM (AA) - Bağcılık ve Üzüm Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen, ülkeyi idare eden tüm hükümetlerin, tarım sigortasını hayata geçirmek için mücadele verdiğini ancak bunun AK Parti hükümetine nasip olduğunu söyledi.

Bağcılık sektörü ve üzüm üreticilerinin sorunlarının araştırılarak alınacak tedbirlerin tespit edilmesi maksadıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen başkanlığında toplandı.

Tüm siyasi partilerin tarım sigortasını getirmek için uğraştığını, bunu vaat ettiğini aktaran Bilen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sigortayla, öngöremediğiniz, beklemediğimiz afetten dolayı mağduriyet oluşursa kolektif oluşan sermayeden zararın karşılanma hedeflenir. Bütün dünya bu sigortayı yaygınlaştırmaya çalışmakta ve Türkiye bu konuda çok ileri bir noktada.

Bu ülkeyi idare eden tüm hükümetler, tarım sigortasını hayata geçirmek için mücadele vermiştir ve bu AK Parti hükümetine nasip olmuştur. Devletin hazinesi, buna müsait olmamasından bir sistem hayata geçirilememiştir."

Bilen, tarım sigortası uygulamasından Manisa'nın geçen sene çok istifade ettiğini ve memnun kaldığını kaydetti.

-"Tarım ataşesi atanmalı"

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Türkiye'de yetiştirilen üzümlerin kalitesinin, ABD'de dahil dünyanın hiçbir yerinde olmadığını belirtti.

Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatçılarının, geri gelen ürünlerin geri dönüş sebebi de dikkate alınmak suretiyle ürünlerin tekrar ihraç edilmek kaydıyla yurda girişinde kolaylaştırıcı düzenlemeler yapılmasını isteyen Celep, sözleşmeli tarım modelinin desteklenerek yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti.

Celep, önerilerini, "Alıcı ülkeler nezdinde tarım ataşesi atanması, stok kurumu ve lisanslı depoculuk faaliyetlerinin artarak devam ettirilmesi, uzaktan algılama ile bağ sahalarının tespiti, biyolojik ilaçların tarımsal destekler kapsamına alınması ve kuru üzüm iç tüketimin ve üretiminin artırılması için strateji oluşturulması" olarak sıraladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :