TBMM 26. Dönem 1. Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısı

TBMM 26. Dönem 1. Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısı

TBMM Başkanı Kahraman: (1)- "Bizi yıkacaklarını zanneden gafiller, tıkıldıkları inlerinde hakettikleri cezalarını çekmeyi bekliyorlar. Yaşadığımız olağanüstü olay bizlere çok şey öğretti. Ülke olarak demokrasi, bağımsızlık ve hürriyetin değerini, uğradığı

TBMM (AA) - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Bizi yıkacaklarını zanneden gafiller, tıkıldıkları inlerinde hakettikleri cezalarını çekmeyi bekliyorlar. Yaşadığımız olağanüstü olay bizlere çok şey öğretti. Ülke olarak demokrasi, bağımsızlık ve hürriyetin değerini, uğradığımız hain saldırı ile bir kez daha anladık. Bu hain ve acımasız komplonun bir daha yaşanmaması için alınan tedbirlerin aynı kararlılıkla yürütüleceğine duyduğum inancı sizlerle paylaşmak istiyor ve aziz milletimize geçmiş olsun diyorum." dedi.

Kahraman, TBMM Tören Salonunda 26. Dönem 1. Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısı düzenleyerek, Meclisin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Çalışmaların uzaması nedeniyle 1 Temmuz'da alınamayan tatil kararının, FETÖ'nün darbe girişimi neticesinde daha da geciktiğini hatırlatan Kahraman, 26. dönem birinci yasama yılı çalışmalarının 19 Ağustos'ta tamamlandığını anımsattı.

Bu yılın, milletin ve devletin şanlı tarihinde ayrı ve özel bir yere sahip olacağına işaret eden Kahraman sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde her şeyin tabii akışında seyrettiği bir dönemde hain bir tertibe, içimizden bir suikaste maruz kaldık. Gözbebeğimiz Türk Silahlı Kuvvetlerine sızmış, asker üniforması giymiş Pensilvanya merkezli kan emici teröristlerin ve hainlerin, emperyalistlerin kirli emellerini gerçekleştirmek gayesiyle giriştikleri darbe girişimi sebebiyle hepimiz olağanüstü günlerden geçtik. Çok şükür, devletimiz dimdik ayakta. Bizi yıkacaklarını zanneden gafiller ise tıkıldıkları inlerinde hakettikleri cezalarını çekmeyi bekliyorlar. Yaşadığımız olağanüstü olay bizlere çok şey öğretti. Ülke olarak demokrasi, bağımsızlık ve hürriyetin değerini uğradığımız hain saldırı ile bir kez daha anladık. Bu hain ve acımasız komplonun bir daha yaşanmaması için alınan tedbirlerin aynı kararlılıkla yürütüleceğine duyduğum inancı sizlerle paylaşmak istiyor ve aziz milletimize geçmiş olsun diyorum."

- "Anayasa Türkiye’yi taşıyacak durumda değildir"

Kahraman, TBMM'nin anayasanın verdiği yetkiler çerçevesinde yasama ve denetim faaliyetlerini yürüttüğünü söyledi. Meclisin temsil ve yönetim görevlerinin de bulunduğunu, tüm çalışmaların şeffaf bir şekilde takip edilebildiğini belirten Kahraman, egemenliğin silahlı bir güç veya gruba değil, millete ait olduğu ilkesinin demokrasinin temelini oluşturduğunu vurguladı.

Türkiye'nin 2015 yılında iki seçim geçirdiğini, 26. dönem birinci yasama yılının ise 17 Kasım 2015 tarihinde başladığını dile getiren Kahraman, bu yılın çok yoğun geçtiğini bildirdi.

Bu dönemde en önemli faaliyetlerden birinin Anayasa Mutabakat Komisyonu çalışmalarını yeniden başlatmak olduğuna dikkati çeken Kahraman, şu değerlendirmede bulundu:

"24'üncü Dönemde 19 Ekim 2011’de başlayan Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmaları 25 ay sürmüş ancak herhangi bir uzlaşma sağlanamadan sona ermiştir. İçinde bulunduğumuz 26'ncı dönemde Meclisimizde grubu bulunan dört siyasi partimizin de katılımı ile yeniden bir Anayasa Mutabakat Komisyonu oluşturuldu. Partilerin eşit sayıda temsilci ile katıldığı 12 üyeli bu komisyon ilk toplantısını 4 Şubat tarihinde yaptı. Yapılan üç toplantıda esasa girilemeden, komisyonun ismi üzerinde mutabakat sağlanamadığından ve ortak bir zeminde mutabakat imkanı görülemediğinden, 16 Şubat tarihinde bu çalışma da sona erdi. İnancım ve temennim odur ki Meclisimiz bu dönemde yeni bir anayasa yapacak ve siyasi tarihimizde mümtaz bir yer edinecektir."

Mevcut 1982 Anayasası'nda 18 ayrı tarihte değişiklikler yapıldığını, 196 maddeden oluşan anayasanın, 114 ayrı değişikliğe uğradığını ve yüzde 43'ünün değiştiğini vurgulayan Kahraman, "Böylesi insicamını ve bütünlüğünü kaybetmiş bir anayasa Türkiye’yi taşıyacak durumda değildir." diye konuştu.

- Meclis çalışmaları

TBMM Genel Kurulunun 26. Dönem Birinci Yasama Yılında 128 birleşim gerçekleştirdiğini aktaran İsmail Kahraman, "Başkanlığımıza 483 kanun tasarısı ve 1339 kanun teklifi gelmiştir. Kanun tasarılarının 88’i, kanun tekliflerinin de 25’i kanunlaşarak yürürlüğe girmiştir. Bu yasama yılında 92 kanun kabul edilmiş ve 26 Meclis kararı alınmıştır. Halen 321 kanun tasarısı ve 5 kanun teklifi Genel Kurulumuzun gündeminde bulunmaktadır." dedi.

Kahraman, 70 kanun tasarısı ile bin 327 kanun teklifinin ilgili komisyonlarda olduğuna değinerek, 4 kanun tasarısının Hükümetçe, 5 kanun teklifinin ise teklif sahibi milletvekillerince geri çekildiğini ifade etti.

Olağanüstü Hal kararı çerçevesinde de 8 Kanun Hükmünde Kararnamenin Başkanlığa sunulduğunu belirten Kahraman, 20 Mayıs 2016 tarihinde Genel Kurulda kabul edilen 6718 sayılı kanun ile 682 adet dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin tezkerenin, ilgili mercilere ulaştırılmak üzere Başbakanlığa gönderildiğini bildirdi.

Meclisin diğer önemli görevlerinden birinin de denetim olduğuna işaret eden Kahraman, şu bilgileri verdi:

"8 bin 469 yazılı, 563 sözlü soru önergesi verilmiştir. Yazılı soru önergelerinin 2 bin 767’si, sözlü soru önergelerinin de 51’i hükümetçe cevaplandırılmıştır. Başkanlığımıza da 79 yazılı soru önergesi ile bir sözlü soru önergesi yöneltilmiştir. Bunlardan 72’si cevaplandırılmış, 2’si anayasa ve İçtüzük hükümlerine aykırı oldukları gerekçesiyle iade edilmiş, 5 önerge de halen işlemdedir. TBMM Başkanlığına, bu yasama yılında 15 genel görüşme önergesi, 14 gensoru, bin 221 Meclis Araştırması Önergesi, 2 Meclis Soruşturması önergesi verilmiştir."

Meclis Başkanı Kahraman, bu yasama yılında Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması, Başta Cinsel İstismar Olmak Üzere Çocuklara Yönelik Her Türlü İstismar Olaylarının Araştırılması ve Fetullahçı Terör Örgütünün/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) 15 Temmuz 2016 Tarihli Darbe Girişimi ile Bu Terör Örgütünün Faaliyetlerinin Tüm Yönleriyle Araştırılması ve gerekli önlemlerin alınmasına ilişkin 3 komisyon kurulduğunu belirtti.

Mecliste bulunan 18 ihtisas komisyonunun da son derece verimli bir çalışma yürüttüğünü anlatan Kahraman, bu yasama yılında 458 kanun tasarısı ve teklifin görüşüldüğünü söyledi.

Dilekçe, İnsan Haklarını İnceleme ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği komisyonlarının da vatandaşlar tarafından en çok başvurulan komisyonlar olduğunu ifade eden Kahraman, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve girişimler tarafından da toplu imza ile verilen dilekçe sayısının bin 564 olduğunu vurguladı.

Kahraman, Dolmabahçe Sarayı başta olmak üzere saray, kasır ve köşkleri 830 bin kişinin ziyaret ettiğini, eserlerin yaşatılması için restorasyon çalışmalarının da devam ettiğini belirtti.

Dünü unutmadan, düne takılıp kalmadan, bugün yapılacak çalışmalarla yarına yürüyeceklerini ifade eden Kahraman, evrensel hukuk normlarına uygun, demokrasiyi özümsemiş, milli birlik ve bütünlük içinde muasır medeniyet hedefini aşmış bir Türkiye'ye ulaşmak için çalışmaları ortak akılla yürüteceklerinin altını çizdi.

Kahraman, Meclisin 1 Ekim'de ikinci yasama yılına başlayacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Önümüzde bizi bekleyen büyük işler ve hedefler var. Bizi bekleyen büyük işleri ve hedefleri birlikte başaracağız. Ufkumuzu karartan bulutların dağıldığı bu dönemde, başta darbeci zihniyetin bütün izlerini taşıyan 12 Eylül Anayasası'nı değiştirmek temel gayemiz olmalıdır. Parlamentomuzda grubu bulunan dört siyasi partimizin de katkı ve desteği ile hazırlayacağımız yeni anayasa sade, sivil, demokratik, hürriyetçi, merkezinde bireyin olduğu bir anayasa olacaktır."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :