Tayland'da Thammasat Üniversitesi katliamı anıldı

Tayland'da Thammasat Üniversitesi katliamı anıldı

İnsan hakları avukatı Notcharit:- "Bugüne kadar hiçbir Tayland hükümeti, o gün yaşananlarla yüzleşmek istemedi. Yetkililer, demokrasiden başka bir şey istemeyen öğrencilere kabul edilemez bir zulüm yaşattılar"

BANGKOK (AA) - Tayland'da 6 Ekim 1976'da Thammasat Üniversitesi'ndeki solcu öğrencilerin eylemlerini bastırmak için yapılan katliamda ölenler anıldı.

Aralarında Budist rahipler, eylemciler ve mağdurların da bulunduğu çok sayıda kişi, katliamının 40. yıl dönümününde Bangkok'taki Thammasat Üniversitesi'nde düzenlenen anma törenine katıldı.

Katliamın yaşandığı yıl 19 yaşında üniversite öğrencisi olan insan hakları avukatı Krisadang Notcharit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugüne kadar hiçbir Tayland hükümeti, o gün yaşananlarla yüzleşmek istemedi. Yetkililer, demokrasiden başka bir şey istemeyen öğrencilere kabul edilemez bir zulüm yaşattılar. Hatıralarımızı canlı tutmaya çalışıyoruz. Böyle bir olayın bir daha yaşanmayacağından emin olmalıyız." dedi.

Katliamın üzerinden 40 yıl geçmiş olmasına rağmen ülke yönetiminde çok fazla değişiklik yaşanmadığını savunan Notcharit, "Muhafazakarlar, 40 yıl önce komünistlerin hedef alındığını öne sürerek ölümleri meşrulaştırdı. Bugün ise muhafazakarlar, öğrencilerin, (eski Başbakan) Taksin Şinavatra'nın destekçisi ya da monarşi karşıtı olduğunu ileri sürerek aynı oyunu oynamaya çalışıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sağ kanat militanlar, 1976'da Thammasat Üniversitesi'ndeki binlerce öğrencinin üzerine ateş açmış, yaklaşık 100 öğrenci üniversitede linç edilerek diri diri yakılmıştı. Aynı gün kargaşa ortamını bahane eden ordu, yeni bir askeri darbe düzenlemişti.

Üniversitenin Rektörü Puey Ungphakorn, katliam emrini dönemin Başbakanı Seni Pramoj tarafından verildiğini ileri sürmüştü.

Katliamda ölenlerin sayısı dönemin hükümeti tarafından 46 olarak açıklanmasına karşın öğrenci kuruluşları ve aileler, en az 100 öğrencinin hayatını kaybettiğini savunuyor. Aradan 40 yıl geçmesine rağmen hayatını kaybeden öğrencilerden bazılarının adı hala bilinmiyor.

2. Dünya Savaşı sırasında Japonya tarafından işgal edilen Tayland, tarihinde birçok kez askeri darbeye sahne olmuştu. Ordu, en son 2013'teki siyasi krizin ardından 22 Mayıs 2014'te yönetime el koymuştu. Cunta yönetiminin Başbakanı Prayut Çan-oça, genel seçimin 2017 yılının kasım ayında yapılacağını açıklamıştı. Cuntanın sivil yönetime geçiş için çizdiği yol haritası, anayasanın kabulünden sonra sürecin 2017 yılı kasım ayına kadar sona ermesini öngörüyor.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :