Tayland'da iki muhalif lidere gözaltı

Tayland'da iki muhalif lidere gözaltı

"Kırmızı Gömlekliler" hareketinin iki lideri, bir tema parkıyla ilgili yolsuzluk iddialarını soruşturacaklarını açıklamaları üzerine gözaltına alındı

BANGKOK (AA) - Tayland'da cunta yönetimi karşıtı "Kırmızı Gömlekliler" hareketinin iki lideri gözaltına alındı.

Hareketin liderlerinden Jatuporn Prompan ve Nattawut Saikua'nın, ordu tarafından kurulan Ratchapakdi Tema Parkı ile ilgili "yolsuzluk iddialarını soruşturmak üzere" parka gitmek üzereyken gözaltına alındıkları belirtildi.

Prompan ve Saikua, gözaltından hemen önce Bangkok Post'a yaptıkları açıklamada, Tayland'ın yedi efsane kralının devasa heykellerinin sergilendiği parkı ziyaretlerinin soruşturma değil yalnızca krallara "saygılarını sunma" amacı taşıdığını belirterek, "soruşturma yürütecek donanıma" sahip olmadıklarını bildirdi.

Yerel bir televizyon kanalında yayınlanan videoda, bugün Bangkok'un 45 kilometre güneyinde Mahachai'deki evlerinden askerler tarafından alınan Prompan ve Saikua'nın bir araca bindirildiği görülüyor. 

Taylandlı yetkililer, muhalif liderlerin nereye götürüldükleri ve ne kadar gözaltında tutulacakları hakkında açıklama yapmadı. 

Turistik Hua Hin kenti yakınında orduya ait arazi üzerine kurulan, 13,9 metre uzunluğunda ve altı metre genişliğindeki bronz heykellerin yer aldığı parkın inşasında, askerlerin yolsuzluk yaptığı iddia ediliyor. Tayland'da 24 Kasım'da skandalla bağlantılı iki askeri yetkili hakkında tutuklama kararı çıkarılmıştı. 

Güvenlik güçleriyle, eski başbakan Taksin Şinavatra destekçileri "Kırmızı Gömlekliler" arasında Mart-Mayıs 2010'da çıkan çatışmalarda, 91 kişi, askerin gereksiz ve aşırı güç kullanması nedeniyle yaşamını yitirmiş, yaklaşık 2 bin kişi yaralanmıştı. Tayland'da ordu, 2013'ün ekim ayında başlayan ve 28 kişinin ölümüne neden olan siyasi krizin ardından 22 Mayıs 2014'te yönetime el koymuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı