Tayland'da eski başbakan hakkındaki dava düştü

Tayland'da eski başbakan hakkındaki dava düştü

Eski Başbakan Abhisit Vejjajiva, 2010 yılında hükümet karşıtı göstericilere yönelik müdahaleyle bağlantılı olarak cinayet ve cinayete teşebbüsle suçlanıyordu

BANGKOK (AA) - Tayland'da 2010 yılında hükümet karşıtı göstericilere yönelik askeri müdahaleyle bağlantılı olarak eski Başbakan Abhisit Vejjajiva ve yardımcısı Sutep Tagsuban hakkında cinayet ve cinayete teşebbüs suçlamalarıyla açılan dava düştü. 

Ceza mahkemesi, o dönemde iktidarda olan Vejjajiva ve Tagsuban'ın, ordudan göstericilere karşı harekete geçmesini istediğini ve askerlerin gerçek mermi kullanmasına izin verdiğini kabul ederken, bu davayla ilgili olarak hüküm verme yetkisine sahip olmadığını açıkladı. Hakim, davaya Yüksek Mahkeme'nin siyasi erk sahiplerinden sorumlu ceza dairesinin bakması gerektiğine hükmetti. 

Tayland'da 2010 yılında eski Başbakan Taksin Şinavatra yanlısı "Kırmızı Gömlekliler" iki ay boyunca başkent Bangkok'ta gösteriler düzenlemişti. Vejjajiva'nın seçimle gelmeyen hükümetinin değiştirilmesi için seçime gidilmesi çağrısı yapan göstericilere 19 Mayıs 2010 tarihinde ordunun düzenlediği operasyonda çoğu gösterici 93 kişi yaşamını yitirmişti. Operasyonda hayatını kaybedenler arasında İtalyan foto muhabiri Fabio Polenghi de bulunuyordu. 

Operasyonun arkasındaki önemli subaylardan biri Tayland'da mevcut cunta yönetiminin lideri ve Başbakan Prayut Çan-oça'ydı. Tayland'da, ordu mesupları kendilerine tam dokunulmazlık sağlayan geçici yasa çerçevesinde hareket ettikleri için teknik olarak korunurken, Özel Soruşturmalar Dairesi'nin harekete geçirdiği savcılar, Vejjajiva ve Tagsuban hakkında dava açmıştı. 

Ülkede 2011 yılı temmuz ayında genel seçimle işbaşına gelen Yinglak Şinavatra, Vejjajiva ve Tagsuban'ın yerine geçmişti. Milletvekilliğinden istifa eden Tagsuban, 2013 yılı kasım ayından itibaren "Sarı Gömlekliler" olarak bilinen yüzbinlerce destekçisini Yinglak hükümetinin istifası talebiyle sokaklara dökmüştü. 

Tayland'daki siyasi kriz, Yinglak hükümetinin sürgündeki Taksin Şinavatra'nın ülkeye dönmesini sağlayacak tasarıyı parlamentodan geçirmeye çalışması üzerine patlak vermişti. Büyük çapta gösteriler üzerine 9 Aralık'ta parlamentoyu fesheden Yinglak, 2 Şubat'ta erken seçim kararı almıştı. Yinglak Şinavatra, 7 Mayıs'ta Anayasa Mahkemesi tarafından yetkisini kötüye kullanmaktan suçlu bulunarak başbakanlık görevinden alınmıştı. Ülkede 7 ay süren siyasi tıkanıklığın ve 28 kişinin öldüğü protesto gösterilerinin üzerine ordu 22 Mayıs'ta yönetime el koymuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı