Tayland'da Budist tapınağına baskın düzenlenmesi

Tayland'da Budist tapınağına baskın düzenlenmesi

Myanmarlı aşırılıkçı Budistler Tayland'daki tapınak baskınını protesto etti

YANGON (AA) - Myanmar'da İslam karşıtı tutumuyla bilinen Budist bir grup, Tayland'da Dhammakaya tarikatı tapınağına düzenlenen polis baskınını protesto etmek için Tayland Büyükelçiliği önünde gösteri düzenledi.

"Irkı ve Dini Koruma Birliği" adı altında faaliyet gösteren, kısa adı Ma Ba Tha olan aşırılıkçı Budist gruba bağlı yaklaşık 100 keşiş, büyükelçiliğe Tayland Başbakanı Prayut Çan-oça'ya iletilmesi için bir mektup bıraktı.

Keşişler, elçilik önünde yaptıkları açıklamada, Myanmarlı Budistlerin Dhammakaya tapınağına düzenlenen operasyondan rahatsız olduğunu ifade ederek Tayland hükümetinden tapınak çevresinde ilan edilen olağanüstü hali kaldırmasını istedi. Göstericiler, Tayland hükümetinin Dhammakaya tarikatına şiddet uyguladığını ileri sürerek buna son verilmesini talep etti.

Tayland'da güvenlik güçleri milyonlarca dolar zimmet parasını bağış yoluyla aklamakla suçlanan ve mahkemenin ifade çağrılarına yanıt vermeyen tarikat lideri Luang Por Dhammajayo'yu yakalamak üzere bu hafta başında tarikatın merkezi olan tapınağa operasyon düzenlemişti.

Ma Ba Tha'nın önde gelen vaizlerinden keşiş Wirathu, geçen yıl Tayland'a yaptığı ziyarette Dhammakaya tapınağında ağırlanmıştı.

Bazı Dhammakaya destekçilerinin Ma Ba Tha'nın radikal görüşlerini paylaştığı biliniyor. Tarikat, geçen yıl Tayland Anayasası'nın Budizmi resmi din ilan etmesi için kampanya yürütmüştü.

Tayland'daki destekçileri, 2015 yılında Myanmar'da bir radyo kanalı kurması için Wirathu'ya yüklü miktarda para bağışı yapmış ve geçen yıl Ma Ba Tha liderine dini koruma konusunda gösterdiği çabadan ötürü onur ödülü vermişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :