Tayland aktivistleri Çin'e iade etti

Tayland aktivistleri Çin'e iade etti

Aktivistlerin işkence görmesinden endişe ediliyor

BANGKOK (AA) - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Tayland hükümetinin Çin'e iade ettiği 2 demokrasi yanlısı aktivistin güvenliğinden endişe ettiğini açıkladı.

Tayland'daki cunta yönetiminin Jiang Yefei ve Dong Guangpin adlı aktivistleri geçen hafta Çin'e gönderdiğini söyleyen OHCHR Tayland Ofisi Sözcüsü Jeremy Laurence, "Onların burada işkenceye veya insanlık dışı muameleye maruz kalmalarından kaygılanıyoruz" dedi. 

Laurence, AA'ya yaptığı açıklamada, Jiang ve Dong'un mülteci statüsünde olduklarını kaydetti.

Tayland'ın BM'nin 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statülerine İlişkin Sözleşme'yi imzalamasa bile işkenceye karşı yapılan anlaşmanın taraflarından biri olduğunu ifade eden Laurence, "Endişemiz bu kişilerin işkenceye maruz kalması" ifadesini kullandı.

Taylandlı yetkililerin, sığınmacı oldukları kararlaştırılan kişileri Kanada'ya gitmek için beklerken yakaladıkları ve Bangkok'daki göçmenlik gözaltı merkezine götürdükleri açıklandı.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) ABD şubesi de yayımladıkları açıklamada, komünist Çin rejimini eleştirdikleri için daha önce hapse giren aktivistlerin Çin'e iade edilmesinden endişe duyduklarını belirtti.

Tayland, temmuz ayında Çin'den geldikleri belirlenen 90 Uygur'u Çin'e geri göndermiş, BM, Türkiye ve ABD söz konusu iadeyi kınamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı