Tava ciğerin "lezzet yoldaşı" acı biber kurutulmaya başlandı

Tava ciğerin "lezzet yoldaşı" acı biber kurutulmaya başlandı

Bu yıl ciğercilerin ihtiyacı olan 80 ton biber kurutulacak- Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Koruma Derneği Başkanı Dinar:-"80 ton biber kuruduğunda ağırlığının yüzde 90'ını kaybedecek ve 8 ton civarı kalacak"

EDİRNE (AA) - Edirne'nin ünlü marka lezzetlerinden tava ciğeri ile ikram edilen Karaağaç acı biberi kurutulmaya başlandı.

Edirneli ciğercilerin talep ettiği acı biberin ekim tarihine göre bazılarının hasadı tamamlandı. Üreticiden yüzlerce kilo biber alan ciğerciler, biberleri önce dizdirip sonra kurutmaya başladı.

Dizildikten sonra gölgede yaklaşık 1 ay boyunca kurutulan biberler, ardından kızgın yağda kızartılarak ciğerle sofralara geliyor.

Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, gazetecilere yaptığı açıklamada, "tava ciğerin yol arkadaşı" olarak nitelendirilen acı biberin dizilme ve kuruma sürecinin başladığını söyledi.

Kurutulmuş biberin ününün son yıllarda giderek arttığını vurgulayan Dinar, "Biz bu biberi 'dünyanın en tatlı acısı' diye nitelendiriyoruz. Bu lezzetin ünü son yıllarda tava ciğerle yarışır duruma geldi. Herkes severek tüketiyor." dedi.

Edirne’de bu yıl yaklaşık 80 ton acı biberin kurutulmak üzere ev hanımları tarafından dizildiğini söyleyen Dinar, şunları kaydetti:

"Karaağaç acı biberinin ünü sınırları aştı. Bizler bir yıl öncesinden bahçıvan arkadaşlarımıza siparişlerimizi veriyoruz. Onlar talebe göre ekim yapıyor. Ardından hasat ediliyor ve dizim işlemine geçiliyor. Ev hanımlarımız biberleri titizlikle dizdikten sonra kurumaya bırakıyoruz. Tabii üreticilerimiz talebe yetişemez oldu. Artık sadece ciğercilerde değil, marketlerde hatta hediyelik eşya satan yerlerde dahi acı biber satılıyor. Bu yıl kurumak için dizilen 80 ton biber kuruduğunda ağırlığının yüzde 90'ını kaybedecek ve 8 ton civarı kalacak."

- "Ev ekonomisine katkı sağlıyor"

Biber dizme işini 12 yıldır yapan ev hanımı Nursel Çık (59) ise biber işinin ev ekonomilerine katkı sağladığını söyledi.

Biberlerin toplanmasının ardından dizilmek için kendilerine geldiğini dile getiren Çık, "Çuval başına para kazanıyoruz. Bir çuvaldan 15 lira kazanıyoruz. İtinayla dizim yaptıktan sonra çuvallayıp ciğercilere kurutmak üzere yolluyoruz. Bu işten çok memnunuz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :