Tatlı ama şekersiz fındık ezmesi üretiyorlar

Tatlı ama şekersiz fındık ezmesi üretiyorlar

Trabzon'da "Fındık Ocağı" adı altında kurulan şirket tarafından yürütülen bir yıllık deneme çalışmasının ardından tatlı ancak şekersiz fındık ezmesi üretildi- Şirketin Genel Müdürü Sungur:- "Yaklaşık bir yıl, özellikle de son 4 aydır stevia bitkisini fınd

TRABZON (AA) - Trabzon'da "Fındık Ocağı" adı altında kurulan şirket tarafından, en fazla rağbet gören fındık mamulleri arasında yer alan "fındık ezmesi", tatlı ama şekersiz üretiliyor.

Şirketin Genel Müdürü Seyyara Sungur, gazetecilere yaptığı açıklamada, genelde yüzde 30-40 oranında şeker kullanılarak imal edilen fındık ezmesinin, diyabete uygun şekli için yaklaşık bir yıldır deneme çalışması yaptıklarını söyledi.

Halk arasında şeker otu olarak bilinen ve bilimsel adı "stevia" olan bitkinin iyi bir tatlandırıcı olduğunu belirten Sungur, Çukurova Üniversitesinde Prof. Dr. Osman Kola'nın da yaptığı çalışmalardan yararlanarak, çok tüketilen fındıklı mamullerden olan ezmeyi diyabet hastalarının bile rahatlıkla kullanabileceği şekilde imal etmek için denemeler yaptıklarını anlattı.

Sungur, ailesinde şeker hastalığı ve buna bağlı komplikasyonlardan hayatını kaybedenler olduğunu ifade ederek, bunun da kendisini bu konuda teşvik ettiğini aktardı.

- "Şekersiz fındık ezmesi, diyabetik ürün satış reyonlarında"

Şekersiz fındık ezmesinde seri üretime geçtiklerini kaydeden Sungur, şöyle devam etti:

"Yurt dışında ve özellikle de Japonya'da birçok gıdada tatlandırıcı olarak kullanılan stevia bitkisinden elde ettiğimiz maddeden yüzde 1 oranında bile kullansak, yüzde 40 oranındaki şekerle sağlanan tadı veriyor. Bu tamamen doğal ve insan sağlığına zerre olumsuz etkisi olmayan bir tatlandırıcı. Yaklaşık bir yıl, özellikle de son 4 aydır stevia bitkisini fındık ezmesinde kullanarak, yenilebilir üretim için yaptığımız çalışmalar olumlu sonuç verdi. Artık şekersiz fındık ezmesi tüketmek şeker hastaları için bile mümkün hale geldi."

Sungur, şekersiz fındık ezmesinin, büyük şehirlerde özellikle diyabetik ürün satış reyonlarında yerini almaya başladığına dikkati çekerek, "Fındık ezmesini şeker endişesi taşımadan yemek isteyenler için stevialı ezme önemli. Hem sağlıklı hem lezzetli." ifadesini kullandı.

Stevia bitkisi yüksek adaptasyon yeteneği, verimi ve tatlılık derecesine sahip olması nedeniyle şeker kamışı ve pancar dışında önemli ölçüde karlı ve yararlı bir ürün olarak biliniyor. Çok geniş alanlarda yetiştirilebilecek üçüncü bir doğal tatlandırıcı kaynağı olarak kabul edilen bitkiyle ilgili Rize'de Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü de (ÇAYKUR) üretim çalışması yapılıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :