Serpil Yalçınkaya

Serpil Yalçınkaya

Taşkent Ilıcapınar Tarihi Ve Hatıralarım

Akdeniz iklimine yakın iklimiyle Ilıcapınar köyleri, Akdeniz Bölgesi Taşeli Yarımadası’nın kuzeybatısında, Orta Toroslar’ın merkezinde yer almaktadır. Konya il merkezine 150 km uzaklıkta olan beldeyi tanıtan güzel bir eserle tanıştım geçen haftalarda. Yazarı Ali Gümrah.

Eser, Kur’an-ı Kerim ve Tarih, Anadolu’nun İslamlaşması, Ilıcapınar Tarihi, Ilıcapınar’ın Coğrafi Yapısı, Ilıcapınar’ın Ekonomik Yapısı, Ilıcapınarlıların Katıldığı Yakın Tarih Savaşları, Ilıcapınar Köyleri Şehit ve Gazileri, Ilıcapınar’da Kültürel Yapı ile son bölümde Peygamberimizden Kıssalar ile tamamlanıyor. Ayrıca Ekler bölümünde Ilıca’ya ait resmi evraklar ile çeşitli fotoğraflara da yer verilmiş.

      Okuyucusuna insan olma gerçeğini bir kez daha hatırlatan Ali Gümrah “Sunuş” yazısında ;

“Sevgili okuyucu; yurdumda okumanın en zor işlerden biri olduğunu biliyorum. Yine de senin bu zoru başarıp bu kitabı okuyacağına inanıyorum. Çünkü burada yazılanlar benim dünyam, senin dünyan. Hikaye değil, roman değil hepimizin dünyası ve gerçeklerdir. Hayatın gerçekleridir. Gerçeklerden kaçmak akıl işi değildir. Senin akıllı, güçlü, azimli olduğuna inandım ve bu inançla yazdım.

      …Belki, ilk bakışta burada anlatılan konular birbiriyle ilgisi olmayan, birbirinden kopuk konular gibi görülebilir. Tarihimizden kopmadığımıza inanıyorum. Ele aldığım konular, tarihimiz dışında, kopuk konular değildir. Hepsi gerçek hayatın içindeki konulardır.bilirsin, insan hayatı sadece bu dünyadan ibaret değil. İnsanın maddi varlığının yanında manevi varlığı da vardır. İki hayatı birbirinden ayıran ‘ayrık’lığın, ‘kopuk’luğun insan için akılsızlık olduğunu düşünüyorum. Sen hiç rüya görmedin mi? Elbette gördün. Baksana sen rüyalarında başka bir alemsin! O ruhi alemi unuttuğun an insan değil başka bir şey oldun demektir. Öyle bir hali de kabulleneceğini hiç sanmıyorum. İşte bu kitap insanı beden ve ruhuyla bir bütün olarak kabul edip o bütünlük içinde onun hayatını işliyor.” Derken; es geçilen doğrulara tekrar parmak basarak eseri hakkında da bilgiler veriyor.

İslam tarihinden, Selçuklu tarihinden ve Osmanlı tarihinden örneklerle konuları izah eden bir anlatım tarzını benimseyen Ali Gümrah, Ilıcapınar’ı adının yer aldığı ilk kaynaklardan itibaren anlatmaya başlıyor.

Kitapta ilerledikçe, Ilıcapınar insanının menşeini, yapısını, lakaplarını, evlerini, âdetlerini, cesur ve çileli kadınlarını, şehit ve gazilerini, nüfus hareketlerini, nüfus sayım kayıtlarını ve daha pek çok ayrıntılı bilgilere ulaşabiliyorsunuz.

İnsanın doğup büyüdüğü toprağına vefasını göstermenin en güzel yollarından birinin de yazılı bir eserle, onu ölümsüzleştirmek olduğunu ispatlayan Ali Gümrah’a, yürekten yazılmış bu samimi eseri için teşekkür ediyor, ayrıca minnetle takdir ediyorum.

Selametle, ihsanla kalınız.

Kitap ve Yazar Hakkında Bilgiler

image002-057.jpg

Yayın Tarihi: 2014

Yayınevi: Hayat Yayınları

Baskı Sayısı: 1.Baskı

Sayfa Sayısı:368

Temin Adresi:  Hayat Yayınları. Nişancı Mah. Davutağa Cad. No:26/1.34050Eyüp/İST

Yazar Hakkında

Ali Gümrah

1941 yılında Taşkent'in Ilıcapınar Köyü'nde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu Taşkent'te, liseyi Konya Lisesi’nde bitirdi. 1968 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nden mezun oldu. 1970 yılında Konya İmam Hatip Lisesi'ne Tarih Öğretmenliği görevine geldi. 1993 yılında öğretmenlikten emekli oldu. 6 çocuk babası olan Gümrah'ın 'Taşkent Ilıcapınar Tarihi ve Hatıralarım'adlı eserinin yanı sıra, 'Kur'an Konuşuyor'  adlı yayınlanmış bir eseri daha bulunuyor.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.