Tasarıma yeni yol haritası

Tasarıma yeni yol haritası

TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Asan: - "Türk tasarımının ulusal ve uluslararası düzeyde görünürlüğünün ve bilinirliğinin artırılması amacıyla Türk Tasarım Danışma Konseyi'nin 2018-2020 dönemini kapsayan Tasarım Stratejisi ve Eylem Planı taslağı hazırlandı"-

ANKARA (AA) - AYŞE BÖCÜOĞLU BODUR - Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Türk tasarımının ulusal ve uluslararası düzeyde görünürlüğünün ve bilinirliğinin artırılması amacıyla Türk Tasarım Danışma Konseyi'nin 2018-2020 dönemini kapsayan "Tasarım Stratejisi ve Eylem Planı" taslağının hazırlandığını bildirdi.

Asan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulama dönemi sona eren Tasarım Strateji Belgesi ve Eylem Planı yerine, bu alandaki çalışmalara yön verecek yeni bir yol haritası oluşturulduğunu söyledi.

2018-2020 dönemini kapsayan yeni Tasarım Stratejisi ve Eylem Planı'nın, Türk Tasarım Danışma Konseyi çalışmalarına hız katacağını belirten Asan, "Türk tasarımının ulusal ve uluslararası düzeyde görünürlüğünün ve bilinirliğinin artırılması amacıyla bu plan taslağı hazırlandı." dedi.

Taslak planın, Kalkınma Bakanlığınca Yüksek Planlama Kuruluna (YPK) sunularak onaylanmasının ardından hayata geçirileceğini ifade eden Asan, "Türk Tasarım Danışma Konseyi bünyesinde TÜRKPATENT öncülüğünde yürütülen çalışmalar neticesinde hazırlanan taslakta, 5 hedef ve 23 eylem bulunuyor." diye konuştu.

Asan, planla kamu ve özel sektörün tasarım yönetim, üretim ve kullanım kapasitesinin geliştirileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Plan döneminde tasarım desteklerinin etkinliği artırılacak ve bu alanda girişimcilik desteklenecek. İnsan kaynağı kapasitesi ve niteliği güçlendirilecek. Türk tasarımının ulusal ve uluslararası düzeyde görünürlüğü ve bilinirliği artırılacak. Tasarıma ilişkin bilgi ve veri kapasitesi geliştirilerek karar alma süreçleri desteklenecek ve yönlendirilecek."

- Tasarım Vadisi oluşturulacak

Planda belirtilen hedefler doğrultusunda gerçekleştirilmesi öngörülen eylemler hakkında bilgi veren Asan, Tasarım Vadisi'nin de aralarında olduğu projelerin hayata geçirileceğini bildirdi.

Asan, Tasarım Vadisi'nde işletmelerin bu alandaki her türlü bilgi, veri, araştırma ve danışmanlık ihtiyaçlarını karşılayacak yapıların ve merkezlerin yer alacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Tasarım Vadisi, Tasarım Müzesi, tasarım stüdyoları, Ulusal Tasarım Araştırma Merkezi, Tasarım Kütüphanesi gibi yapılar aracılığıyla tasarımcı ve sanayicilerin etkileşim içinde faaliyet göstermelerini amaçlıyoruz. Türk Dünyası Tasarım Şurası'nı gerçekleştireceğiz. Plan taslağını sayın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Faruk Özlü başkanlığında yapılan Türk Tasarım Danışma Konseyi toplantısında görüştük. Konseyde kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları dahil 19 kurum ve kuruluştan temsilciler bulunuyor. Orada yaptığımız değerlendirmelerin ardından taslağımızı Kalkınma Bakanlığına sunduk. Plan, YPK tarafından onaylanmasının ardından hayata geçirilecek."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :