Tartışmalı gemi "Kuito"nun üçte biri söküldü

Tartışmalı gemi "Kuito"nun üçte biri söküldü

GEMİSANDER Başkanı Şimşek: "Söküm sürecinde her aşaması gözlem altında olan geminin 6 ambarından 2'si söküldü"- "Sorunsuz bir şekilde devam eden söküm çalışmalarını yaz sonunda bitirilmesi planlanıyor"

İZMİR (AA) - Aliağa'ya söküm amacıyla getirilen ve tehlikeli atık içerdiği iddialarıyla kamuoyunda tartışma konusu olan "Kuito" isimli petrol tanker gemisinin üçte birlik bölümünün söküldüğü bildirildi.

Türkiye Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, yaptığı açıklamada, ekonomik ömrünü tamamlamasının ardından geri dönüşüme kazandırılmak için ithal edilen 350 metre boyunda, 53 metre genişliğindeki gemiden bugüne kadar 10 bin ton çelik elde edildiğini belirtti.

Geminin sökümüyle toplamda 46 bin ton hurda çelik elde edileceğini belirten Şimşek, şunları kaydetti: 

"Söküm sürecinde ki her aşaması gözlem altında olan Gemi’nin 6 ambarından 2’si söküldü. Söküm işlemlerine 60 kişilik personel ile başlandı geçen sürede işçi sayısı 103'e çıktı. Sökümü gerçekleştiren firma, önümüzdeki günlerde bu sayıyı arttırabileceğini belirtti. Elde edilen çeliğin yanı sıra Kuito’nun istihdama da katkısı büyük oldu. Sorunsuz bir şekilde devam eden söküm çalışmalarını yaz sonunda bitirilmesi planlanıyor." 

-Gemi söküm bölgesi 2 bin 200 işçi istihdam edecek 

Şimşek, "Kuito"nun yanı sıra 1 Ocak-1 Nisan döneminde ekonomik ömrünü tamamlanmış 30 geminin sökülmek üzere Aliağa gemi söküm bölgesine getirildiğine işaret ederek, 3 aylık dönemde bölgede toplam 175 bin ton hurda çeliğin Türk ekonomisine kazandırıldığına değindi.

Bölgenin istihdama da önemli katkı sağladığını vurgulayan Şimşek, "İstihdam da bizim için çok önemli bir unsur. 22 firmanın faaliyet gösterdiği gemi söküm tesislerinde yıl sonu itibariyle 2 bin 200 kişilik istihdama ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :