TARSİM Genel Müdürü Bora:

TARSİM Genel Müdürü Bora:

"TARSİM, don zararlarını ödeyecek güce sahip"

ORDU (AA) - Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Bülent Bora, "TARSİM, don zararlarını ödeyecek güce sahip" dedi.

Bora, çeşitli programlara katılmak üzere geldiği Ordu'da Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt'ü makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bora, mart ayının sonunda yaşanan zirai donun bazı ürünlerde ciddi zararlara yol açtığını hatırlattı.

Gelen ihbarları ekiplerinin değerlendirdiğini ve oluşan zarar oranını ortaya çıkarmak için çalıştıklarını ifade eden Bora, şunları kaydetti:

"Mart ayının son günlerinde etkili olan don birçok tarım ürününü olumsuz etkilemiştir. Bunlardan biri de Türkiye'nin önemli tarım ürünlerinin başında gelen fındıktır. Fındığı değerlendirdiğimizde yüksek rakımlı yerlerde çok ciddi hasar var. Ortada ağır tablo olduğu bir gerçek ama şunu net şekilde ortaya koymak gerekirse rakam ne olursa olsun bizim açımızdan sorun değil. TARSİM olarak hasarın bedelini ödeyecek güce sahibiz. O konuda hiç tereddüdümüz yok. Bizim üzüntümüz, sigortasız olanların durumudur. Üreticilerimize poliçede belirtildiği gibi ödemeler yapılacaktır. Eğer hasar yüzde 100 ise oradaki değer üzerinden ödemeler yapılacaktır. Şu anda hasar tespitinin yarısı tamamlanmış durumda, diğer yarısı da mayıs başında tamamlanmış olacak. Ondan sonra tazminatlar hesap edilerek üreticilerin hesabına para aktarılacak."

"Maalesef toplum olarak biraz geç tedbirler alıyoruz" diyen Bora, "Hep damdan düşünce aklımız başımıza geliyor. Geçen sene Manisa'da da şiddetli don vakası yaşanmıştı. O ilde 90 milyon lira civarında üzüm üreticilerine ödeme yaptık. O ilde sigorta yaptırma oranı yüzde 30 civarındaydı. Bu sene oradaki sayı bir anda katlanarak yüzde 60'a kadar çıktı. Seneye fındık bölgelerinde de aynı şekilde artışın olmasını bekliyoruz. Ordu'da 17 bin, Giresun'da 19 bin, toplamda 48 bin fındık poliçesi var. Gelecek sene bu poliçe sayısının en az iki katına çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Poliçe rakamları hakkında bilgi veren Bora, "İlk başladığımızda yılda 200 bin poliçe yapmıştık. Sadece geçen sene 900 bin poliçe yaptık. Bu sene inşallah 1 milyonu geçeceğiz. Bu, her sene katlanarak devam ediyor" dedi.

 

- "51 ilden don ihbarı geldi"

Bora, 1 Ocak'tan itibaren sürekli don ihbarları aldıklarını belirterek, "Yılbaşından bugüne kadar 51 ilden toplamda 75 bin hasar ihbarı aldık. Bunun 55 bini mart ayının sonunda yaşanan don afetinden sonra oldu. Bu 55 binin sadece 35 binini Karadeniz bölgesinden aldık. Diğerleri ise ağırlıklı olarak Malatya oldu. Kayısının da ciddi zarar gördüğü bilgisine ulaştık. Orada da 10 bin civarında don ihbarında bulunuldu. Bunların dışında 51 ilden ufak tefek don ihbarları aldık. Birçok ilimizde az da olsa don vakaları yaşanmış durumda. Buralarda da tespit çalışmalarımız sürüyor" şeklinde konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı