Tarladan sofraya "şeker"in serüveni

Tarladan sofraya "şeker"in serüveni

Muş'ta binlerce kişinin geçim kaynağı olan şeker pancarı, hasat sezonunun ardından fabrikada birçok işlemden geçirilerek ağzın tadı, çayın vazgeçilmezi haline geliyor- Şeker Fabrikası Müdürü Güler: "Şimdiye kadar 250 bin ton pancarı aldık. Tarlalarda yakl

MUŞ (AA) - SEYİT AHMET EKSİK / SABRİ YILDIRIM - Muş Ovası'nda yetiştirilen pancar, zahmetli bir hasat sezonunun ardından sofraları tatlandırmak için türlü işlemlerden geçirilip şeker haline getiriliyor.

Muş'ta ilkbaharda ekilen ve binlerce kişinin geçim kaynağı olan şeker pancarının belirli dönemlerde çapalandıktan sonra sonbaharda hasadı yapılıyor.

Tarladan alınan pancar, kamyonlarla işlenecekleri Şeker Fabrikasına getiriliyor. Yapılan analiz işleminden sonra şeker oranı belirlenen pancar önce çamurlarından arındırılıp temizleniyor.

Makinede soyma, kesme, rendeleme, haşlama ve pres işlemleri uygulanan pancar, yüksek sıcaklıkta şerbet filtrelerinden geçerek belirli bir sıcaklık düzeyinde kristalleştirilip şeker haline dönüştürülüyor.

- "67 bin dekar alanda pancar ekimi yapıldı"

Muş Şeker Fabrikası Müdürü Nizamettin Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muş'ta yetiştirilen şeker pancarının ülke ekonomisine büyük katkısı olduğunu söyledi.

"67 bin dekar alanda pancar ekimi yapıldı" diyen Güler, "Şimdiye kadar 250 bin ton pancarı aldık. Tarlalarda yaklaşık 14-15 bin ton daha pancarımız var. Başarılı bir sezon geçirdik. Toplam 31 bin ton kristal beyaz şeker üretmeyi bekliyoruz. Net işleyeceğimiz pancarın 230 ton civarında olması tahmin ediliyor" ifadesini kullandı.

Pancarın şekere dönüşme sürecinde çeşitli aşamalardan geçtiğini anlatan Güler, "Tarlaya tohum ekiliyor belirli aşamalardan sonra eylül ayının son haftalarında söküme başlanıyor. Analizden geçiyor. Silolarda yıkanarak, presleme, haşlanmaya ve son olarak rafineride belirli bir sıcaklıktan sonra şeker haline geliyor" dedi.

Fabrikada üretilen şekeri genellikle çevre illere verdiklerini dikkati çeken Güler, "Doğu bölgesini Muş Ovası besliyor, tatlandırıyor. Hükümete çok teşekkür ediyorum. Bu yıl iyi bir fiyat verildi. Büyük ihtimalle seneye 380 bin ton pancar bekleyebiliriz. Bu da sevindirici bir olay" diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı