Tariş Üzüm Birliği Başkanı Türker:

Tariş Üzüm Birliği Başkanı Türker:

"Kuru üzüm piyasasında arz fazlalığından kaynaklanan fiyat düşüşünün önüne geçebilmek için devletimizin bir an önce piyasaya müdahale etmesi gerekiyor"

İZMİR (AA) - Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker, arzın fazla olması nedeniyle üzümde fiyatların düştüğünü belirterek, hükümetin bir an önce üzüm piyasasına müdahale etmesi gerektiğini savundu.

Türker yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl üzüm rekoltesinin 190 bin 225 ton seviyesinde gerçekleştiğini, bu yılki rekoltenin de İzmir Ticaret Borsası öncülüğünde yapılan çalışmada 313 bin 134 ton olarak tahmin edildiğini bildirdi.

Yüksek rekolte beklentisinin üzüm fiyatlarını olumsuz etkilediğini belirten Türker, "Her yıl ortalama 120 bin ton sofralık üzüm ihraç edilen, ancak uçak krizi nedeniyle tamamen durmuş olan Rusya’ya ihracatın, önümüzdeki aylarda açılması beklenmekle birlikte bu konuda henüz bir gelişme olmadı. Bölgede sofralık olarak yetiştirilen üzümler de kurutulmaya başlandı. Bu olumsuz koşulların etkisiyle maalesef sofralık üzümün fiyatı 80 kuruşa, kuru üzümün fiyatı ise 3 liranın altında düştü." ifadesini kullandı.

Türker, şu anda piyasada oluşan fiyatın üretici maliyetinin altında olduğunu savunarak, şunları kaydetti:

"Hükümetimiz tarafından gerekli önlemler bir an önce alınmazsa bu piyasa koşullarından dolayı üreticilerin ekonomik mağduriyetleri artacak ve ülkemiz de ihracat gelir kaybına uğrayacaktır. Yıllardır dile getirdiğimiz gibi kuru üzüm piyasasında arz fazlalığından kaynaklanan fiyat düşüşünün önüne geçebilmek için devletimizin bir an önce piyasaya müdahale etmesi gerekiyor. Bu amaçla hükümetimiz tarafından görev verilmesi halinde 13 kooperatifle beraber bu görevi yerine getirmeye hazırız."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :