Tarımsal Ar-Ge ve inovasyon için kamu-özel sektör buluşması

Tarımsal Ar-Ge ve inovasyon için kamu-özel sektör buluşması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik:- "Toprağı iyi korumamız gerekiyor. Bakanlar Kurulu kararıyla 141 ovayı tarımsal sit alanı ilan etmiştik. Bugünlerde çok sayıda ovanın daha tarımsal sit alanı olması ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de

ANKARA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, toprağın iyi korunması gerektiğini belirterek, "Bakanlar Kurulu kararıyla 141 ovayı tarımsal sit alanı ilan etmiştik. Bugünlerde çok sayıda ovanın daha tarımsal sit alanı olması ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yer alacak. Bizim yele de, sele de, ele de verecek toprağımız yok" dedi.

Çelik, Bakanlık'ta gerçekleştirilen "Gıda ve Tarımsal Ar-Ge ve İnovasyonda Kamu-Özel Sektör Buluşması" etkinliğinde konuştu.

Küresel ısınma, iklim değişiklikleri, tarım arazilerinin yok olması, toprak ve suyun kirlenmesi, tüketim çılgınlığı, aşırı kentleşmenin alıp başını gittiğini vurgulayan Çelik, "Bu tablo karşısında gıda arz güvenliği nasıl sağlanacak? Cevap bulunması gereken soru bu" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin tarım açısından avantajlı bir ülke olduğunun altını çizen Çelik, son 15-16 yılda üreticilere verdikleri tarımsal desteğin 100 milyar lirayı aştığını vurguladı.

Çelik, tarımda Ar-Ge ve bilginin son derece önemli olduğuna dikkati çekerek, çiftçiye sadece girdi desteği değil bilgi desteği de vermek durumunda olduklarını söyledi.

Toprağın iyi korunması gerektiğini belirten Çelik, "Ovaları Bakanlar Kurulu kararı ile tarımsal sit alanı ilan ediyoruz. 141 ovayı tarımsal sit alanı ilan etmiştik. Bugünlerde çok sayıda ovanın tarımsal sit alanı olmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yer alacak. Bu çalışmalarımızı Türkiye genelinde sürdüreceğiz. Bizim yele de, sele de, ele de verecek toprağımız yok" diye konuştu.

- 73 merkezde Ar-Ge çalışmaları sürdürülüyor

Bakanlığın bünyesinde 73 merkezde Ar-Ge çalışmaları yapıldığını belirten Çelik, özel sektörde de bugüne kadar 180 firmanın Ar-Ge yapmak için Bakanlık tarafından yetkilendirildiğini kaydetti.

Tarımsal Ar-Ge'de özel sektör katkısının yüzde 3 civarında olduğunu, sektörün geleceği açısından bunun ilk etapta yüzde 30'lara çıkarılmasını hedeflediklerini dile getiren Çelik, tarımda hedeflere ulaşmak için hem verimi hem geliri artırmak gerektiğini, bu kapsamda tarımsal Ar-Ge çalışmalarına özel önem verdiklerini ifade etti.

Bakan Çelik, "5 yıllık planlamalarımıza göre tarımsal Ar-Ge harcamalarımızı 1,6 milyar liraya çıkarmayı hedefliyoruz. Özel sektörümüzden buraya 900 milyon liralık katkı sağlamasını bekliyoruz. Bunun da 630 milyon lirasını Bakanlık olarak özel sektörün Ar-Ge çalışmalarına seferber edeceğiz. Dünya ile rekabet edebilmemiz için özel sektörün tarım alanında daha fazla sorumluluk alması gereğini vurgulamakta yarar var." değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, Türkiye’nin en büyük Ar-Ge organizasyonuna sahip Bakanlık olduklarını dile getirerek, "Kamunun uzman insan kaynağını, bilgi birikimini ve kurumsal kapasitesini özel sektörün ve üniversitelerimizin kullanımına bugün itibarıyla açmış bulunuyoruz." dedi.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü (TAGEM) Nevzat Birişik de söz konusu toplantıyla Bakanlığın, üniversitelerin, özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının, meslek örgütlerinin gıda ve tarım alanında yapılan araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ilişkin deneyimlerini paylaştığına dikkati çekti.

Sektörde daha verimli ve etkin bir iş modeli üzerine çalıştıklarına işaret eden Birişik, modelin esas amacının ülke kaynaklarının etkin kullanımı, rekabetçi bir tarımsal ekonomi için ihtiyaç duyulan bilgi ve teknolojilerin geliştirilmesi, gıda güvenliğinin sağlanması, ihracatın artırılması ve ithalatın azaltılması olduğunu söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :