Tarım ve Orman Bakanlığı İle FAO'dan ortak proje

Tarım ve Orman Bakanlığı İle FAO'dan ortak proje

Bozkır Ekosistemlerinde iklim değişikliğine Ekosistem tabanlı uyum (EBA) için tarımsal uygulamalar projesi yerinde incelendi.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı ve  BM (FAO) Dünya Gıda Örgütü ile birlikte 2017-2019 yıllarında yürüttüğü EBA projesinde Kadınhanı ve Ilgın  ilçeleri Pilot bölge görevini yürütüyor. Bozkır Ekosistemlerinde iklim değişikliğine Ekosistem tabanlı uyum (EBA) için tarımsal uygulamalar projesi Kadınhanı’daki Konya Hayvancılık Kooperatifler Birliği (HAYKOOP) üye kooperatifler tarafından proje uygulamaları yapılıyor. Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği Tarım Bakanlığı ve  Dünya Gıda Örgütü FAO ile yürüttüğü anız ekimi modelinde ikinci ürününü vermeye başladı.

BAŞKAN GEDİKKAYA:  ANIZ EKİMİ ARTTI

Geçen yıldan itibaren Kadınhanı Atlantı Bölgesi ve Ilgın bölgesinde Hayvancılık Kooperatifleri Bölge Birliği Tarım Bakanlığı ve  Dünya Gıda Örgütü FAO tarafından başlatılan,  Anız Ekiminin bu yıl daha da arttığını ve bin 500 dekara ulaştığını dile getiren HAYKOOP Başkanı Ali Gedikkkaya ‘’Bu anız ekimleri normal sulamadan farkı, çıkım suyu verilmeden 3 su ile toplam 27 saatlik bir sulama ile yağlı ayçiçeği üretiminde daha fazla hasat elde ediliyor’’ dedi.  Bu modelin normal ekimden bir diğer farkını anlatan Gedikkaya, “Normal ekim modelinde hem iş gücü hem de iş gücü maliyeti yüksek. Bu sistemde ise araziyi işlemeden doğrudan ekerek bunlardan tasarruf sağlanıyor. Ayrıca arazi işlemediği için toprak tavı ile tohum çimlenmesi daha kısa sürede oluyor’’ olduğunu açıkladı. Günümüzde köyden şehre göçlerin arttığını belirten Başkan Ali Gedikkaya, “Köylerde ki sosyal yapıyı değiştirmek için Konya’daki tarımı hayvancılığa entegre edip daha fazla gelir elde edilebilir. Biz eğer buğdayımızı, arpamızı, yeşil mahsulleri kendimiz biçim hemen bir gün sonra arazide paketlemeyi başarabilirsek  hayvancılık işte o zaman kurtulmuş olacaktır’’ şeklinde konuştu. Bunun için de en önemli nokta için kooperatiflerde araç parkurlarının oluşmasının gerekli olduğunu belirten Gedikkaya, bunun için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.