Tarım Makinecileri ihtisas OSB istiyor

Tarım Makinecileri ihtisas OSB istiyor

Konya Tarım Makineleri Kümeleşme Merkezi Başkanı Mehmet Çalmaz, "Eğer bize 4 milyon metrekare, entegre tesisler için de artı 1 milyon, toplamda 5 milyon metrekarelik bir arsa tahsis edilirse Konya’nın önü açılmış olur” dedi

 

Konya Organize Sanayii'nin temellerini atan Konya Tarım Makineleri sektör temsilcileri tesis arazisi konusunda sıkıntı çekiyor. Konya Tarım Makineleri Kümeleşme Merkezi Başkanı Mehmet Çalmaz, Başkan Yardımcısı Tevfik Gümüş ve Üye Ali Osman Çalmaz gazetemizi ziyaret ederek sektörün sıkıntıları hakkında bilgiler verdiler. Başkan Çalmaz ayrıca, Organize Sanayi Bölgesi istediklerini dile getirdi. Organize sanayi bölgesi tahsisinin yapılmamasıyla sektörün önünün kesilmeye çalışıldığını ileri süren Çalmaz, aslında Konya'nın da önünün kesildiğini söyledi.

BİZE KARŞI İLGİSİZLİĞİ ANLAYAMIYORUZ

Mehmet Çalmaz şunları söyledi: MEVKA destekli fizibilite çalışması yapıldı ve olumlu sonuçlandı. Büyükşehir Yasası kapsamında projemiz onaylandı. Sanayi Bakanlığı'na dilekçe verdik, olumlu yaklaşıldı. Ayrıca Meram Belediyesi'ne bir dilekçe sunduk, Fatma Hanım arsa tahsisini de onayladı ama son anda yaklaşım değişti.  Başvurmadığımız, görüşmediğimiz yer kalmadı. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi'ne bir başvurumuz oldu ama netice alamadık. Yatırımcılara Doğu'da bedava arsa dağıtılırken Konya'da bize karşı bu ilgisizliği anlayamıyoruz.

MEVCUTLAR İHTİYACI KARŞILAMIYOR

Bu sektörde çalışanlar için mevcut işyerlerinin ihtiyacı karşılayamaz hale geldiğini söyleyen başkan Mehmet Çalmaz, "bizim arsa tahsisi talebimiz karşısında ilçelerin doluluk oranlarını artırabilmek adına sektör temsilcilerini ilçelere yönlendiriyorlar. Bizim sektörümüz için Konya'da bir altyapı var, ilçeler için de yeni yatırımcılara destek olsunlar ya da bölgenin yatırımcısını desteklesinler" dedi.

TÜM ÇABALAR İTHALAT RAKAMINI DÜŞÜRMEK İÇİN

Türkiye'de tarım makinelerinin yüzde 60'ının Konya'da üretildiğini hatırlatan KONTARKÜM Başkanı Çalmaz, "Tarım makineleri ihracatının yüzde 40'ı da Konya'dan çıkıyor. Aslında Traktör üretimini bunun dışında tutarsak Konya olarak ihracat rakamımız yüzde 90'lara çıkıyor. Bizim şu anda 115 milyon dolarlık ihracatımıza karşın 100 milyon dolarlık ithalatımız var. Bütün bu gayretimiz ise, 100 milyon dolarlık ithalatı 20 milyon dolar civarına indirerek şehir ekonomisini, Türkiye'nin ön sıralarına taşımak içindir. İthalatta ise rakamımızı artıran en büyük kalem biçerdöverdir. Bütün parçaları üretiyoruz ama biçerdöver yapamıyoruz. Arsa tahsisi noktasında bizlere kolaylık sağlanırsa, hem bu tür üretimleri yapacağız hem de ithalat rakamlarını en alt seviyelere indirmiş olacağız" dedi.

140 ÜYEMİZ DOĞRUDAN YATIRIM YAPACAK

Konya ekonomisinin lokomotifinin tarım makineleri sektörü olduğunu ifade eden Mehmet Çalmaz, "Eğer bize 4 milyon metrekare, entegre tesisler için de artı 1 milyon, toplamda 5 milyon metrekarelik bir arsa verilirse Konya için ekstra bir yatırım yapacağız. Yani entegre bir tesis düşünüyoruz. Hammadde olarak girecek, satışa hazır hale gelmiş bir ürün olarak çıkacak. KONTARKÜM olarak 160 tane doğal tarım makineleri üreten üyemiz var. Tesisimiz kurulursa 140 üyemiz doğrudan yatırım yapacak. Bu yatırımcıların 44 tanesi Organize Sanayi Bölgesi'nde diğerleri ise sanayi sitelerinde yatırıma ve çalışmalarına devam edecek.

M.Ali Elmacı-Memleket