Tarım Kongresi Geleceğe Işık Tuttu

Tarım Kongresi Geleceğe Işık Tuttu

Selçuk Üniversitesi ve Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi tarafından düzenlenen, "7. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi’nin sonuçlarını, ZMO Konya Şube Başkanı Celil Çalış ve ZMO Genç Öğrenci Topluluğu Başkanı Burak Özsoy değerlendirdi.

Ziraat mühendisliği öğrencilerin bir araya gelerek yaptığı Türkiye’nin tarımdaki sorunlarını ele alan ve gelecekte ülkemizin kalkınması tarımın önemine değinen en büyük öğrenci tarım kongresi sona erdi. Tarım sektöründe ve alanında önemli isimlerin katıldığı kongreye, 46 üniversitenin ziraat fakültesinden 800 öğrenci ve akademisyenin yanı sıra çok sayıda dinleyici katıldı.

TARIMDA GELECEĞE ADIM ATILDI

Kongreden çıkan sonuçları gazetemize anlatan Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış, Türkiye’nin tarımı artık gelecekte daha gelişmiş olacağını söyledi. Konferansta yapılan öğrenci sunumlarından oluşturulan kitabında geleceğe ışık tutacağını söyleyen Çalış şöyle konuştu: “Bildirilerin özetinden oluşan 400 sayfalık bir kitap ortaya çıkardık. Geçmiş yıllarda öğrenciler Ziraat fakültelerini tercih ederken aşağı sıralardan yapıyorlardı. Şu anda bilerek ve isteyerek Ziraat fakültelerini tercih eden bilinçli öğrencilerimiz oluştu. Bu konferanstaki en büyük kazancımız ise, üniversiteler arasında diyalog ve birliktelik oluştu. Öğrencilerimizin mesleğine sahip çıkıp kendilerini ifade edebilecekleri bir özellik kazandılar. ‘Düşün, Tasarla, Üret, Tarımda geleceğe iz bırak’ sloganımızı hep birlikte söyledik”

GÜÇLÜ TARIM GÜÇLÜ TÜRKİYE

Güçlü tarım güçlü Türkiye için hep birlikte olup gelecek için çalışacaklarını altını çizen Çalış, “Katılan öğrencilerden 110 tane sunu başvurusu oldu. Kongre bilimsel kurul hocalarımız bu sunumlardan 36 tanesini değerlendirmeye aldılar. Değerlendirmeye alırken dikkat edilen kriterlerin başında, meslekle alakalı ve gelişimine yön verecek konular olması başı çekti. bunun yanında gelecekte en faydalı konulara göre seçtiler. Bunların yanında Genç ZMO Öğrenci Topluluğunun oluşturduğu orkestrayla birlikte programlarda yapıldı. Bu konferansta aynı zamanda Konya’da ilk defa gerçekleştirilen Start-Up Anatolia programında Türkiye genelinde ün yapmış iş dünyasından Cem Garih, Yener Girişken ve Serkan Haşlar gibi bazı isimler de girişimcilik konusunda öğrencileri konferanslar verdiler. Bundan sonraki 8’inci Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde yapılacağının düşünüyoruz” dedi.

SELÇUK’UN ÖĞRENCİLERİ HER ZAMAN DİKKAT ÇEKTİ

Geçen sene nisan ayında Ankara’da düzenlenen 6’ıncı ulusal tarım öğrenci kongresine Selçuk Üniversitesinden 57 öğrencinin katıldığı dile getiren Başkan Çalış, “Bu öğrencilerimiz Adana’da 5’inci Ankara’da da 6’ıncısı düzenlenen ulusal tarım öğrenci kongresine Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencileri yaptıkları projeler ve etkinliklerle damgasını vurdu. Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin girişkenliği diğer üniversitelerden de beğeni aldı. Bu yıl düzenlenecek olan 7. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresinin Selçuk Üniversitesinde düzenlenmesi için Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin’e bildirdik. Rektör Şahin böyle bir etkinliğin Selçuk Üniversitesinde yapılmasından memnuniyet duyacağını dile getirdi ve 7. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresinin düzenlenmesi için desteklerini verdi. Bu süreç sonrasında 7. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi seçimlerini geçtiğimiz yıl kazanarak Selçuk Üniversitesinde yapılmasına karar verildi. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında başlayan hazırlıklarımızı Konya’daki kamu kurumları, özel sektörler ve tarıma gönül vermiş kanaat önderlerine başvurularda bulunarak en iyi şekilde çalışmalarımızı yürüttük. 3 Mayıs’ta düzenlediğimiz 7. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresini 46 üniversiten 800 öğrencinin katılımıyla başarıyla bitirdik. Katılanları en iyi şekilde ağırlamaya çalıştık” şeklinde konuştu. Başkan Çalış, 7. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresini düzenlenmesinde başta Selçuk Üniversitesi Rektörlüğüne, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e, KOP İdaresi, KTB, Tarım İl Müdürlüğü ve Safa Tarım’a verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti. Diğer taraftan öğrenciler, Konferansın son gününde Selçuklu Belediyesi’nin desteğiyle Kelebekler Vadisi gezdi. Buradan sonra öğrenciler Mevlana Müzesini ziyaret ettikten sonra üniversitelerine döndüler.

GENÇLER GELECEĞİ GÖRÜYOR

Genç ZMO Öğrenci Topluluğu Başkanı Burak Özsoy, sonuç değerlendirmesinde yaptığı açıklamada, bu sene gerçekleşen 7’inci Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi’nin bugüne kadar yapılanlar içinde en kapsamlısı olduğunu dile getirdi. Kongreye katılan öğrencilerin bu kongreden çok yararlandıklarının altını çizen Başkan Özsoy, “Bilimsel anlamda Türkiye’nin en büyük kongrelerine göz kırptık. Çok yoğun bir çalışma içinde güzel bir kongre gerçekleştirdik. Kongremizin sonucunda 36 bildiri sunuldu. Bu sunular tamamen genç ziraatciler tarafından tespit edildi. Sloganımızda da belirttiğimiz gibi Düşünerek tasarlayarak üreten bir Türkiye ile Tarımda geleceğe iz bırak’ dedik. Zaten tarımın başkenti Konya olduğu için burada çok verimli sonuçlar aldık. Geleceğe yön verecek ziraat mühendisleri artık gelecekte neler yapacaklarını burada karar aldılar. Bu sonuçlar bir kitap haline getirilerek gerekli bakanlıklara ve kurumlara iletilecek. Buralardan gelecek değerlendirmelerle birlikte faaliyetler başlayacak. Buradan sonra biz bu sürecin takibi olacağız” dedi.

ZMO GENÇ, GELECEĞE HAZIRLIYOR

ZMO Genç Öğrenci Topluluğundan da bahseden Başkan Özsoy, “Topluluğumuz 2005 yılında oda ve özel sektör üniversite kapsamında kurulmuş, gençleririmizi sosyalleştirmek, meslekleriyle ilgili geleceğe ışık tutmakmaktır. Bu topluluklarda birinci sınıftan son sınıflara kadar öğrenciler bulunuyor. Bu topluluk sayesinde bir çok öğrenci iş hayatına erkenden girmiştir. Bunların yanında Türkiye çapında etkinlikler düzenleyerek genç ziraat mühendislerin yetişmesinde en büyük yardımcılardan birisi olmuştur” dedi. Servet R. Çolak – Memleket