"Tarihimizde pek çok kişi, askeri bir şahsiyet olarak karşımıza çıkar"

"Tarihimizde pek çok kişi, askeri bir şahsiyet olarak karşımıza çıkar"

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu:- "15 Temmuz'un ön plana çıkan kahramanı, Ömer Halis Demir'dir. 15 Temmuz'da sivil vatandaşlarımız çok büyük hizmetler etti ama Ömer Halis Demir ile hainlere karşı Türk milletinin yanında canını f

İSTANBUL (AA) - Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, "15 Temmuz'un ön plana çıkan kahramanı Ömer Halis Demir'dir. 15 Temmuz'da sivil vatandaşlarımız çok büyük hizmetler etti ama Ömer Halis Demir ile hainlere karşı Türk milletinin yanında canını feda eden kahraman bir Astsubay olarak karşımıza çıktı. Tarihimizde Gazi Osman Paşa'dan tutun Fatih Sultan Mehmet'e kadar birçok kişi, askeri bir şahsiyet olarak karşımıza çıkmaktadır." dedi.

Afyoncu, Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce, Ümraniye Anadolu İmam Hatip Lisesinde düzenlenen İstanbul Kariyer ve Mesleki Tanıtım Fuarı'nda, Türkiye'de yaptığı işi sevmediği için pek çok kişinin mutsuz olduğunu belirterek, gençlere sevdikleri bölümü tercih etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Türk tarihinin 2 bin 200 senelik tarihi bir zenginliğe sahip olduğuna dikkati çeken Afyoncu, "Bizim tarihimizde çok büyük alimler yetişti. Farabi ve İbn-i Sina gibi aynı zamanda çok büyük komutanlar da yetişti ama tarihimizin önemli isimlerinin pek çoğu askerdir." dedi.

Afyoncu, Türk milletinin geçmişinin çok güzel ve soylu olduğunu vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türk tarihi 2 bin 200 yıldır Asya'dan başlayıp, en son Anadolu'da var olma çabası veriyor. 15 Temmuz'un ön plana çıkan kahramanı, Ömer Halis Demir'dir. 15 Temmuz'da sivil vatandaşlarımız çok büyük hizmetler etti ama Ömer Halis Demir ile hainlere karşı Türk milletinin yanında canını feda eden kahraman bir Astsubay olarak karşımıza çıktı. Tarihimizde Gazi Osman Paşa'dan tutun Fatih Sultan Mehmet'e kadar birçok kişi, askeri bir şahsiyet olarak karşımıza çıkmaktadır."

Afyoncu, Milli Savunma Üniversitesinin içeriğine dair örnekler vererek, gençlerin en azından hangi üniversitede okuyacaklarına karar vermeden önce anne-babaları veya öğretmenleriyle birlikte Milli Savunma Üniversitesinin okullarını gezmeleri önerisinde bulundu.

- "Yeni Zelenda saldırısı, Türklerin, bütün Doğu ve İslam aleminin sancaktarı olduğunu gösterdi"

Çocukluk yıllarında babasının kütüphanesinde tarih kitapları okuduğunu ifade eden Afyoncu, "İyi bir Osmanlı tarihçisi İstanbul'da olur, başka yerde olmaz çünkü İstanbul payitahtın başkentidir. Hayatınız boyunca dünyanın neresini gezerseniz gezin bu şehirdeki güzelliği hiçbir yerde bulamazsınız. Dünyanın hiçbir yerinde İstanbul ile yarışacak başka bir şehir yok. Ayrıca bütün devletin yönetim mekanizması burada ve Osmanlı arşivleri İstanbul'dadır. Bugün yaklaşık 100 milyon belgeden oluşan, yanızca Türklerin değil, 30'dan fazla milletin kaderine hükmeden bir imparatorluğun büyün belgeleri İstanbul'dadır." diye konuştu.

Prof. Dr. Afyoncu, Yeni Zelenda'da yaşanan saldırının altyapısında pek çok önemli noktaların olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Yeni Zelenda'da bir beyaz ırkçı, büyük bir katliam yaptı silahında da bir sürü isim çıktı. Tarihte yer alan bütün savaşlarla alakalı olan tarihler çıktı ve ben onları listeledim. Bunlardan 45 tanesi tarihi terim ve bu terimler de Türk tarihiyle ilgiliydi. Bunlar Hristiyan tarihinde önemli dönüm noktaları idi. Bunlardan 5 tanesi Araplarla ilgiliydi yani Arap-Avrupa çatışması, 40 tanesi de Türklerle ilgiliydi. Biz her zaman, 'İslamın sancaktarı, Türklerdir' diyoruz. Bu sadece boş bir slogan değildir. 45 tane tarihi ismin, terimin, olayın ve şahsiyetin 40'ı Türklerle alakalıdır. Puvatya Savaşı'yla başlıyor, Selçuklu ile devam ediyor ve Sarıkamış hadisesiyle bitiriyor. Bu Amerika'da, Avrupa'da ve dünyada beyaz ırkçıların göçmenlere karşı çok yaygınlaşan önemli bir sosyal hadisedir. Felsefi bir altyapısı vardır ve bu acı olar bile maalesef, Türklerin, bütün Doğu ve İslam aleminin sancaktarı olduğunu gösteren bir özelliktir."

Türk milletinin tarihi süreçte Yahudi ve Hristiyanlarla iç içe yaşadığını belirten Afyoncu, "Farklı dinden olanlara zorla dinini değiştirtemezsiniz. Onlara zimmi hukuku statüsü verirsiniz o statü içerisinde yaşayabilirler. Bizim dinimiz bunu şart koşar. Tarihçi olduğunuz zaman bütün bu gerçekleri görüp, analiz edebiliyorsunuz. Özellikle yakın tarihimizi idareci kesiminde olan hemen hemen herkesin bilmesi gerekiyor. Çünkü tarihte benzer olaylar cereyan ediyor. Türk milletinin özelliği çabuk unutmasıdır ama Avrupalı öyle değildir hesabını, kitabını iyi yapar unutmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Afyoncu, konuşmanın ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Kaynak:Haber Kaynağı