Tarihi Yarımada'da "Baklava Alayı" etkinliği

Tarihi Yarımada'da "Baklava Alayı" etkinliği

Etkinlik kapsamında vatandaşlara ve turistlere baklava dağıtıldı

İSTANBUL (AA) - Sultanahmet'te, ramazana özel düzenlenen "Baklava Alayı" etkinliğinde vatandaşlar ve turistlere baklava ikram edildi.

60 kişilik mehter takımının konser verdiği etkinlikte, dönem kıyafetleri giyen 20 yeniçeri ve 80 askeri görevli de tarihi kişilikleri canlandırdı, ardından, Sultanahmet Cami’sinin belirli yerlerine kurulan masalarda, halka ve turistlere içinde birer dilim olan 15 bin kutu baklava ikram edildi.

Fatih Belediyesi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde başlatılan “Baklava Alayı” geleneğini, doğduğu yer olan Sultanahmet’te yaptığı törenle başlattı. Geleneğe uygun olarak iftar saatinden hemen sonra gerçekleştirilen etkinlikte, tarihçi yazar Talha Uğurluel, "Baklava Alayı"nın tarihini anlattı.

Şovmen Ceyhun Yılmaz ise, geleneğin baş aktörü Silahtar Ağa’yı canlandırıp, 7 kişiden (lalalar, baltacılar, iç oğlanları) oluşan grupla birlikte baklava tepsisini alan ilk isim oldu. Daha sonra 10 gruptan oluşan 7’şer kişilik Yeniçeri Ortaları (Bayraktar, Karakullukçu, Aşçı Ustası, Saka, Odabaşı ve 2 Yeniçeri) baklava tepsisini teslim aldı ve tepsileri ellerindeki yeşil kollu sırıklara takarak At Meydanı’na doğru yürüyüş yaptı. III. Ahmet Çeşmesi’nin önünde başlayan yürüyüş, At Meydanı’nın önündeki Alman Çeşmesi'nde kurulan platformda tamamlandı.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, somut ve soyut olarak iki türlü kültürel miras olduğu belirterek, Demir, "Unesco'nun kabul ettiği 260 kültürel değerden 12'si bizim medeniyetimize ait değerler. "Baklava Alayı" ise onlarda biri. Bu ritüelle de geçmişi bugüne bağladık" dedi.

Tarihte, Osmanlı padişahlarının, askerlerine ramazan ikramı olarak tertip ettiği "Baklava Alayı", ramazanın 15. gününde törenle Topkapı Sarayı ikinci avlusunda gerçekleştirilirdi. İlk olarak Kanuni Sultan Süleyman zamanında başlatılan "Baklava Alayı" geleneği, 1826’da Yeniçeri Ocağı’nın lağvedilmesine kadar devam etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı