Tarihi Portakal Hafız Konağı restore ediliyor

Tarihi Portakal Hafız Konağı restore ediliyor

İzmit'te, 19. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen ve 2014 yılında çıkan yangından hasar gören tarihi konak, restorasyon çalışmalarının ardından önümüzdeki yıl turizme kazandırılacak

KOCAELİ (AA) - Kocaeli'nin İzmit ilçesinde, 2014 yılında çıkan yangında hasar gören tarihi Portakal Hafız Konağı, restorasyon çalışmalarının ardından turizme açılacak.

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, tarihi geçmişi 1860'lı yılların öncesine dayanan ve Mutasarrıf Hasan Paşa tarafından yaptırılmış Portakal Hafız Konağı için çok anlamlı bir proje yürütüldüğünü belirtti.

Kocaeli'nin önemli tarihi dokularından olan konağın, tekrar hayata döneceği günleri beklediğini vurgulayan Karaosmanoğlu, halkın kullanımına tekrar kazandırılacak bu projeyle İzmit'in tarihi mirasına yeniden kavuşacağını bildirdi.

Geçmiş dönemlerde okul olarak da kullanılmış, büyük ölçüde ahşap bir yapı olan konak, Büyükşehir Belediyesi tarafından mülkiyet hakları alınarak restorasyonun gerçekleştirildiğini belirten Karaosmanoğlu, şunları kaydetti:

"Harika bir eseri İzmitimize kazandırıyoruz. Çok harika bir eser olacağına inandığım Portakal Hafız Konağı'nın açılışını, 2017 yılının nisan-mayıs aylarında yapmak istiyoruz. Portakal Hafız Konağı, İzmit'in büyük bir değeri olduğuna inanıyoruz. Bu gibi tarihi dokudan onlarca eseri İzmit ilçemize kazandırdık. Sırrı Paşa Konağı'ndan sonra en önemli ve güzel eserlerden bir tanesi olacak."

Konağın tarihine ilişkin bilgilerin de yer aldığı açıklamada, "Mutasarrıf Hasan Paşa tarafından yaptırılan konak, 1860 öncesine tarihlenmektedir. Hafız Rüştü Efendi (Portakal Hafız), Hasan Paşa'nın damadıdır. Hasan Paşa ölünce erkek evladı olmadığı için Portakal Hafız yerleşmiş ve konak bu isimle anılmıştır. Portakal Hafız, 1908 yılında Meclisi Mebusan'da 1. devre milletvekili olarak görev almıştır. Konakta 1924'te Fransız gazeteci Claude Farrere, Atatürk'ün İzmit basın toplantısına katılmak üzere gelmiş ve konağı ziyaret etmişlerdir. "ifadesi kullanıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :