Tarihi pazar Adıyaman'ın tanıtımına katkı sunuyor

Tarihi pazar Adıyaman'ın tanıtımına katkı sunuyor

Yöreye özgü hediyelik eşyalar ve el sanatları ürünlerinin satıldığı yaklaşık 100 yıllık Tarihi Oturakçı Pazarı yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor- İl Kültür Turizm Müdürü Mustafa Ekinci:- "Tarihi pazara girdiğinizde sanki Osmanlılardaki bir sokakta gez

ADIYAMAN (AA) - KEMAL KARAGÖZ - Adıyaman'da, yöreye özgü hediyelik eşyalar ve el sanatları ürünlerinin satıldığı yaklaşık 100 yıllık Tarihi Oturakçı Pazarı, yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.

Tarihi ve kültürel yapılarıyla ön plana çıkan Adıyaman'da, Tuz Hanı'nı içerisinde barındıran Tarihi Oturakçı Pazarı bölgesi, kentin kültürünü yansıtıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci, Oturakçı Pazarı'nın, geçmişten bugüne kalan tarihi bir alışveriş mekanı olduğunu söyledi.

Tarihi pazarda, 30 tescilli eserin bulunduğunu ifade eden Ekinci, şöyle konuştu:

"Tescilli eserlerin her biri farklı tarihe dayanıyor. Çarşı olarak çok otantik ve mimari özellikleri olan bir yer. Tarihi pazara girdiğinizde sanki Osmanlılardaki bir sokakta geziyor hissini ediniyorsunuz. Gerek satılan ürünler gerekse de mimari ambiyans insanı başka havaya sokuyor. Tarihi Oturakçı Pazarı ile ilgili ciddi çalışmalarımız da var. Pazar içerisinde bulunan Tuz Hanı'nda çok kısa süre içerisinde restorasyon çalışmaları başlayacak. Ayrıca pazar içerisinde sokak sağlıklaştırma projesi kapsamında çalışmalar olacak. Çok yakın bir gelecekte hem Tuz Hanı çok daha güzel olacak hem de Adıyaman turizmi çok iyi noktalara gelebilecek. "

Hediyelik eşya satan Yusuf Çelik, 23 yıldır Tarihi Oturakçı Pazarı'nda esnaf olduğunu söyledi.

Yöresel el ürünleri sanatıyla uğraştığını ifade eden Çelik, "Heybe, nazarlık, çengel ürünleri satıyorum. Yaklaşık 100 yıllık bir pazar içerisinde satışlarımızı sürdürüyoruz. Tarihi pazar, kentin kültürünü yansıtıyor. Yerli ve yabancı turistleri bekliyoruz." diye konuştu.

- "İl ve ülkemizi uluslararası platformlarda tanıtmaya çalışıyorum"

Kültür Bakanlığı geleneksel el sanatları sanatçısı Zahide Durmaz Akar ise tarihi Oturakçı Pazarı'nın tek kadın esnafı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Geleneksel besi bebek üretiyorum. Besi bebek, yok olmaya yüz tutmuş geleneksel kıyafetleri yansıtıyor. Bu anlamda geçmiş ile gelecek arasında köprü kurmaya çalışıyorum. Geleneksel giyinen eski insanların kıyafetlerini tekrar gün yüzüne çıkararak şimdiki nesil ile geçmişte yaşayan kadınların ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte çalışmalar yapıyorum. Hem ilimiz hem ülkemize ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtmaya çalışıyorum. Besi bebekler, tarihi pazarda yoğun ilgi görüyor."

Pamukçu esnafı Ömer Bal da Oturakçı Pazarı'nın tarihinin eskilere dayandığını ve bölgenin yerli ve yabancı turistleri ağırladığını dile getirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :