Tarihi Kentler Birliği'nce "Diyarbakır Semineri" düzenlendi

Tarihi Kentler Birliği'nce "Diyarbakır Semineri" düzenlendi

TKB Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz: "Emlak vergilerinden toplanacak paylarla Türkiye gibi adeta başından sonuna kadar tarih dolu Anadolu yaylasının tarihi değerlerin ayağa kaldırılması mümkün değil"

DİYARBAKIR (AA) - Tarihi Kentler Birliği (TKB) Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Emlak vergilerinden toplanacak paylarla Türkiye gibi adeta başından sonuna kadar tarih dolu Anadolu yaylasının tarihi değerlerin ayağa kaldırılması mümkün değil" dedi.

TKB, Türkiye'den bir çok belediye başkanın katılımıyla 2015 yılının ilk toplantısını "Tarihi Kentler Birliği Diyarbakır Semineri" başlığıyla bir otelde gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan TKB Başkanı Yılmaz, Tarihi Kentler Başkanılığını yaptığı heyecanlı, içtenliğini ve sıcaklığını hissettiği toplantılardan birinde bulunduğunu söyledi.

Yılmaz, Türkiye'de tarihi değer ve birikimlerin, değerinin bilinmesiyle ilgili bir sorunun olmadığını ifade ederek küçük bir beldedeki belediye başkanının bile tarihi eserin bulunması durumunda bunun bir turizm değerine dönüştürülmesinin bilincinde olduğunu vurguladı.

Tarihi eserlerin ortaya çıkarılmasında yaşanan maddi zorluklara değinen Yılmaz, şöyle konuştu:

"Emlak vergilerinden toplanacak paylarla Türkiye gibi adeta başından sonuna kadar tarih dolu Anadolu yaylasının tarihi değerlerin ayağa kaldırılması mümkün değil. Belediyelerimizdeki mevcut kaynakların buna yetmesi mümkün değil. Bu tarihi eserlerin çok kısa sürede insanlığın emrine ve kullanımına sunulmasını istiyorsak eğer, bunun için mutlaka devletimizin ve hükümetimizin bu konuda yeni kaynaklar bulunması yönünde arayışlar içinde olması lazım."

- "El birliğiyle yapılan şey eksik olmaz"

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ise Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçelerini, Dünya Kültür Mirası Listesi'ne kalıcı olarak yazdırmak için bir yolculuğa çıktıklarını belirterek, bu yolculukta kendilerini yalnız bırakmayarak toplantıya katılanlara teşekkür ettiğini söyledi.

Diyarbakır'ın çok katmanlı, çok kimlikli, çok kültürlü ve çok zengin bir kent olduğunu anlatan Kışanak, bunları yaşatmakla kendilerini görevli ve sorumlu olarak gördüklerini ifade etti.

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO'ya hazırlanma sürecine değinen Kışanak, şunları kaydetti:

"2014 yılı Şubat ayında biz UNESCO'ya sunabilecek Alan Yönetimi Planlaması'nı tamamladık. Kültür Bakanlığımızın aracılığıyla bütün kurumlarımızın işbirliğiyle bu süreci UNESCO'nun önüne taşıdık. Bu geçen süreçte başardığımız önemli bir şey vardı. Hem merkezi hükümetin, hem Kültür Bakanlığımızın, hem kentimizdeki kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin ÇEKÜL vakfının, Tarihi Kentler Birliğinin, bilim insanlarının, sivil toplum örgütlerimizin ve tüm halkımızın sahiplendiği katıldığı bir süreç oldu. Bu el birliği bizi güçlendirdi. El birliğiyle yapılan şey eksik olmaz. Herkes elinden gelen gayreti gösterdi. Bu insanlık tarihinin mirasını kalıcı listeye yazdırabilmek için dosyamızı hazırladık ve sunduk. Haziran ayında bu doğrultuda bir karar verilecek. Biz umuyor ve diliyoruz ki oradan olumlu bir karar çıkacak."

- "Birbirimize o kadar ihtiyacımız var ki"

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Fırat Anlı da Diyarbakır'ın hikayelerini anlatmak istediğini ve herkesle paylaşmak istediğini ifade ederek, bu hikayelerini kendi coğrafyasında ve biraz ötesinde yaşayanlara anlatmak istediğini söyledi.

"(Diyarbakır) Yüreğini Karadeniz'e, İç Andolu'ya, Ege'ye, Ak Deniz'e, Marmara'ya, Trakya'ya açmak istiyor" diyen Anlı, şöyle konuştu:

"Birbirimize o kadar ihtiyacımız var ki, birbirimize yüreğimizi ve sözlerimizi o kadar çok paylaşma ihtiyacı içerisindeyiz ki ve kelimeler bundan sonrasına döşenmiş kardeşlik köprüleri olacak. Artık bu coğrafyada ağıtların değil, halayların horonların, keyfin, eğlencenin, mutluluğun paylaşıldığı günlerin başlangıcı olacak. Bundan hiç şüphemiz yok. Hele yanıbaşımızdaki coğrafyanın sıcaklığını görünce buna hepimizin dört elle sarılması gerekiyor" dedi.

TKB Danışma Kurulu Başkanı, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Başkanı Metin Sözen de UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmenin beraberlik ve birliği gösterme oranında olacağını ifade etti.

Dünyanın sıkıntılı günlerden geçtiğini, her yerde bir şeylerin olduğunu dile getiren Sözen, "Unutmayın ki cebinizdeki kimlikten çok, yaşadığınız kimliğin ne kadar değerli olduğunu dünyaya kendinizi açıklayacak tek yol olduğunu bilmek zorundayız" ifadesini kullandı.

Toplantıya katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ile Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran da birer selamlama konuşması yaptı.

Toplantıya, Dicle Üniversitesi Rektörü Ayşegül Jale Saraç ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç'in yanı sıra bir çok il ve ilçe belediye başkanları katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı