Tarihi eserlere "dezenfeksiyon" katkısı

Tarihi eserlere "dezenfeksiyon" katkısı

Edirne Valisi Şahin: "Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan giriş yapan bitkisel ve hayvansal ürün taşıyan tırlardan alınan 65 liralık dezenfeksiyon ücreti kültürel ve tarihi binaların restorasyonu için harcanıyor"

EDİRNE (AA) - Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan bitkisel ve hayvansal ürünler taşıyan tırlardan alınan dezenfeksiyon ücretinin, tarihi yapıların restorasyonu ve eksikliklerinin giderilmesi için harcandığı bildirildi.

Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan yurda giriş yapan tırlar, giriş işlemlerini tamamlamalarının ardından dezenfeksiyon ünitesine giriyor. Tır sürücüleri bu uygulama için 65 lira ödüyor.

Bulgaristan ise uzun süredir "altın göl" diye tabir edilen sistemle Türkiye'den giriş yapan küçük araçlar için 3 avro, tırlar için ise 20 avro dezenfeksiyon ücreti alıyor.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dezenfeksiyon sisteminin mütekabiliyet esasıyla yürütüldüğünü, komşu ülkenin dezenfeksiyon ücreti almayı bırakması sonrası Türkiye'nin de bu sistemden vazgeçeceğini söyledi.

Bulgaristan'ın dezenfeksiyon sistemine uzun zamandır devam ettiğini ifade eden Şahin, "Şubat ayından bu yana sadece hayvansal üretim yapan tırlara uygulanıyordu, ancak daha sonra yaklaşık 1 ay önce bitkisel ürün taşıyan tırlara da uygulanmaya başlandı" dedi

Dezenfeksiyondan elde edilen gelirlerin tamamının tarihi ve kültürel yapıların ihtiyaçları için kullanıldığını anlatan Vali Şahin, şunları kaydetti:

"Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan giriş yapan bitkisel ve hayvansal ürün taşıyan tırlardan alınan 65 liralık dezenfeksiyon ücreti kültürel ve tarihi binaların restorasyonu için harcanıyor. Bir kuruşuna bile dokunulmadan yadigar eserler için kullanılıyor. Bu bir anlamda valiliğin bu kalem harcamaları için bir kaynak oldu. Geçen bir vesileyle hesapladım, valilik olarak 12 milyon 600 bin lira tarihi eserlerin onarımına harcamışız."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı