Tarih doğuran kent: Konya

Tarih doğuran kent: Konya

Selçuklu, Beşyol Kavşağı, Asıl Dondurma’nın bulunduğu alanda yapılan Kavşak düzenlemesi sırasında hafriyat sonrası yapılan kazıda çıkan buluntular Konya’nın ne kadar önemli bir geçmişe sahip olduğunu bir kez daha kanıtladı

Selçuklu, Beşyol Kavşağı, Asıl Dondurma’nın bulunduğu alanda yapılan Kavşak düzenlemesi ve Büyükşehir Belediyesi’ne ait misafirhane yapımı sırasında hafriyat sonrası Müze Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan kazıda çıkan buluntular Konya’nın ne kadar önemli bir geçmişe sahip olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Yapılan kazıyla ilgili konuşan bir yetkili, “Asıl Dondurma’nın bulunduğu atıl durumdaki binanın yıkılmasından sonra Müze Müdürlüğü yetkililerince başlatılan kazılarda ortaya çıkan tuğla örgülü mezarlar sonrasında parselin bütününde devam edilen kazılarda kare planlı bir türbeye ait olabilecek temeller ile bu türbe içerisinde yan yana sıralanmış yaklaşık 8-10 adet aynı tarzda yapılmış mezarlara rastlanılmıştır. Yaklaşık 3 metre derinlikte bu türbeye bitişik olarak ortaya çıkan ve şu an fonksiyonu konusunda tam bir fikir birliğine varılamayan başka bir yapının temelleri de dikkat çekicidir. Türbeye bitişik yapıda yapılan kazı sırasında ortaya çıkan Karamanoğulları dönemine ait sikkeler bu yapının tarihi hakkında bize bilgi vermektedir. Konya Tarihi ile ilgili yazılmış yayınlarda bu civarda Kalenderbaba Türbesi yakınında bir zaviyeden söz edilmekte; belki de şu an temel izleri görülebilen bu kalıntının sözü edilen zaviyeye ya da onun müştemilatına ait bir kalıntı olabileceği görüşünü akla getirmektedir.

Sonuç olarak; son zamanlarda yapılan kazılarda ortaya çıkan kültürel değerlerimize bir yenisi daha eklenen şehrimizde diğer buluntular için uygulanan yanlış koruma politikasından uzak farklı bir koruma politikası uygulanmalıdır. Yerinde koruma adı altında bodrumlarda saklanan, kaybolan bir koruma yerine şu an ortaya çıkarılan bu türbeye ve yapıya ait temel izlerinden hareketle yetkililerce bir an önce gerekli projelerin hazırlanarak ayağa kaldırılması ve yaşatılması en büyük temennimiz olacaktır” dedi.