'Tapuları kilitlemek mümkün'

'Tapuları kilitlemek mümkün'

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, E-devlet kimlik doğrulama sistemi üzerinden uygulamaya alınan sistem üzerinde tapuyu kilitlemenin mümkün olduğunu söyledi.

E-devlet kimlik doğrulama sistemi üzerinden uygulamaya alınan ve portal.tkgm.gov.tr adresinden uygulamaya geçen Web Tapu sistemi TKGM-TAKBİS alt yapısı güvencesi ile çalışıyor. Sistem üzerinde tapuyu kilitlemenin mümkün olduğunu belirten Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Artık malikler taşınmazları üzerinde tapu müdürlüğüne bizzat gelmeden tasarruf yapılmamasını talep edebiliyor. Beyanlar hanesine malik bizzat gelmeden tasarrufi işlem yapılamaz notu düşülüyor. Bu durumda vekaleten talep edilen işlemler de yapılamıyor. Ayrıca yasal emlakçıya yetki verilebiliyor, tapu bilgilerini görüntüleyebiliyor, harç ve döner sermaye ödemeleri yapılabiliyor" dedi.

"Emlakçılar kayıt altına alınıyor"

Sistem ile emlakçıların kayıt altına alınması hedeflendiğini belirten Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Vatandaşlar artık portal.tkgm.gov.tr adresinden, tek emlakçıya güvenli bir şekilde tapu bilgisi görüntüleme ve tapu müdürlüğüne başvuru yapma yetkisini verebilecek. Emlakçı iş takibi veya aracılık sözleşmesini, damga vergisi ödendi makbuzunu sisteme yükleyerek işlem başlatabilecek. Bu sisteme dahil olmak isteyen emlakçıların ise kayıtlı ve yasal olması gerekiyor" dedi.

"Takyidat süreci kolaylaşıyor"

Taşınmaz üzerindeki takyidatların tapu senedinde yazmadığını belirten Özelmacıklı, "Portaldaki tapu kayıt bilgisi sayfası ile taşınmaz üzerindeki ipotek, şerh ve irtifak hakları hatta kapanan kayıtlar görüntülenebiliyor. Sistem üzerinden tapu müdürlüğündeki işlem aşaması da sorgulanabiliyor. İşlem başvurusu için de randevu alınabiliyor" dedi.