Tapelerin not defteri olarak basılması Genel Kurul'a taşındı

Tapelerin not defteri olarak basılması Genel Kurul'a taşındı

CHP Grup Başkanvekili Gök, 17 Aralık soruşturmasına ilişkin bazı tapelerin not defteri olarak bastırılması dolayısıyla Meclis Başkanlığı'nı kutlarken, AK Parti Başkanvekili Aydın ise uygulamayı "skandal" olarak nitelendirerek ilgililer hakkında işlem yapı

TBMM (AA) - TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Meclis Başkanlığı'nın 17 Aralık soruşturmasına ilişkin bazı tapelerin not defteri olarak bastırılmasına ilişkin inceleme başlattığını söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda Maden Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan yasa tasarısının görüşmelerinde Meclis'in bastırdığı not defterleri tartışma konusu oldu. 

CHP'nin tasarı üzerinde değişiklik önergesi üzerinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, iktidarın yolsuzluk konusunda sınıfta kaldığının, geçen hafta yapılan Yüce Divan oylamasıyla belli olduğunu savundu. Gök, dilleri döndüğünce Türkiye'deki yolsuzlukları anlatmaya çalıştıklarını belirterek, bin 178 sayfalık dört eski Bakan ile ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu Raporu'nu gösterdi.

Kendilerinin raporu halka nasıl anlatacaklarını düşünürken, Meclis Başkanlığı'nın önemli bir çalışma yaparak, herkese okunabilir ve 40-50 sayfalık bloknotlar gönderdiğini anlatan Gök, şöyle konuştu:

"Bin 178 sayfalık raporu okumayanların bilgisine sunuyorum. Ne var bu bloknotlarda. Bu bloknotta Rıza Sarraf diyor ki 'Abi yarın güzel bir çukulata kutusu yaptır, çok pahalı olmasın, bir tane de gümüş tepsi al, 500 bini yerleştir içine, E'ye götür ver.' Gerçekten okunması, cebe koyması kolay. Bin 178 sayfalık raporun taşınması da okunması da zor. Ama Meclis Başkanlığı öyle güzel bir hizmet yapmış ki 50-60 sayfalık bloknotları aldığınız, cebinize koyduğunuz zaman otobüste, metroda, evinizde hatta Meclis çalışmalarını izlerken açıp okumanız mümkün. Böyle bir çalışma yaptığı için Meclis Başkanlığı'nı kutluyorum. Önemli bir çalışmadır, yolsuzluklar konusunda herkesin bilgilenmesi açısından yapılan bu çalışmayı biz de halka mal etmek için bu bloknotlardan epey edindik, halkımıza dağıtıyoruz, sizlere de gönderebiliriz. Bütün yolsuzluk belgeleri burada teker teker yazılmış. TBMM Başkanlığı raporun atıl olacağını düşünerek, bunu daha nasıl verimli hale getirilir diye düşününce böyle parlak bir fikir ortaya çıkmış, Bu fikri veren, bunu basan, uygulayan ve dağıtan bürokratlara ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Ön yüzüne notlarınızı alabilir, arka yüzünden de okuyabilirsiniz. Meclis Başkanlığı'nı yaptığı bu güzel çalışmadan dolayı kutluyorum."

 

-"Bu bir skandaldır" 

 

AK Parti Grup Başkanvekiili Ahmet Aydın, sataşma gerekçesiyle söz alarak, Meclis Başkanlığı ve ilgili bürokratlar tarafından "çevre dostu" görünümünde bastırılan bloknottan dolayı Meclis Başkanlığı'nın ciddi anlamda soruşturma başlatmasını istediklerini söyledi.

Aydın, "Burada skandal bir durum söz konusu. Bu bir skandaldır. Bunun arkasında her kim varsa, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kapatılan bir soruşturma, hem takipsizlik kararı, hem Soruşturma Komisyonu hem de Genel Kurul'da Yüce Divan'a sevketmeme, hukuki anlamda ortadan kaldırılan konu varken... Meclis Başkanlığı'nın hiç yapmadığı, hiç alışık olmadığımız bir skandal uygulamasıyla bizler de karşı karşıya kaldık. Bunu tamamen reddediyoruz. Bunun arkasında kim varsa, her ne amaç ve saikle yapılmışsa, böyle bir operasyonun dışarıya da servis edilmesi ki tapeler zaten ortadan kaldırıldı. Soruşturma evraklarını gizliliği söz konusu. Sorduğumuzda 'Meclis'in eski, hükmünü yitiren evraklarını bu şekilde yapıyoruz' şeklindeki gerekçe kabul edilemez gerekçedir. Bugüne kadar böyle bloknotla karşılaşmadık. Arka tarafına tapeler, muhalefet şerhi üzerine bastırılıp dağıtılıp tüm Türkiye'ye servis edilmesi, bitmiş olan konuyu algı operasyonu olarak halkın gündemine getirilmesidir. Meclis Başkanlığı konuyu derhal soruşturarak ilgiler hakkında işlem yapılmasını istirham ediyorum" dedi

CHP'li Gök, Meclis'in büyük iddialarla kurulduğunu belirterek, "Yolsuzluklar konusunda Meclis'in duyarlı olmasından daha ne beklenebilir ki? Meclis Başkanlığı da herhalde vicdanen rahatsız olmuş ki az sayıda kişinin okuduğu kurumda, hem milletvekillerine hem de kamuoyunu bilgilendirmek, yurttaşlarımıza bu konuda daha fazla bilgi vermek için bloknot hazırlamış. Bundan dolayı tekrar kutluyorum. Toplatılması gereğine katılmıyorum. Biz zaten bunu aldık, örneğin çoğaltıp, arzu eden herkese göndereceğiz" dedi. 

 

-"Geçmişten beri yapılıyorsa niye bizim elimize geçmedi?"

 

MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak da söz alarak, hukuki delillerin emir komuta zinciri içinde yok edilemeyeceğini belirterek, devlet kayıtlarına girdiğini söyledi. 17-25 Aralık istismarının ülkede her zaman gündeme getirileceğini kaydeden Uzunırmak, "Konuyla ilgili Meclis Başkanlık Divanı olarak bir faaliyet yapılmamıştır. Yapılan tamamen Genel sekreterlik bünyesinde geçmişten bugüne gelen, atıl kağıtların çevre dostu olarak değerlendirilmesi uygulamasıdır. Bu uygulamadan başka anlam çıkarmanın anlamı yok.  Eğer alışkanlık haline geldiyse, burayı da paralel yapı suçlamaları gelecek günlerde muhtemeldir" görüşünü savundu. 

AK Parti'li Aydın yeniden söz alarak konuyla ilgili olarak Meclis iradesinin belirdiğini ifade ederek, "Söz konusu olayın bir darbe olduğu Yüce Meclisimiz tarafından tescil edilmiştir. Genel Kurul karar vermişken, Meclis'in iradesi de bu noktada sabitken bu olay bilerek veya bilmeyerek her kim tarafından bu hale getirilmişse bunun bir algı operasyonunun parçası olduğunu ve ciddi manada soruşturulması gerektiği kanaatindeyiz. İlgililer hakkında mutlak surette işlem yaptırılması lazım. 8 yıldır milletvekiliyim, böyle bir bloknotla karşılaşmadım. Geçmişten beri yapılıyorsa niye bizim elimize geçmedi. Komisyon evraklarıyla bloknot oluşturulmasının çok yanlış, haksız, mesnetsiz olduğunu, hangi bürokratlar tarafında yapılmışsa ortaya çıkarılıp işlem yaptırılmasını AK Parti Grubu olarak istirham ediyorum" dedi. 

CHP'li Gök, iktidarın 17-25 Aralık'ı darbe olarak nitelendirdiğini hatırlatarak ancak geçen hafta yapılan Yüce Divan oylamasında AK Parti'li 50 milletvekilinin farklı oy kullandığını söyledi. Gök, "AKP Grubu içinde farklı davranan 50 milletvekili, eğer bunlar bir darbeyse, acaba onlar darbeye yardım ve yataklık mı yaptılar?" diye sordu.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, duruma şaşırmadıklarını, milletvekili olarak dinleme kayıtlarına ulaşamadıklarını söyledi.

Kaplan, "Meclis Başkanlığı'nın dinleme kayıtlarını, tapeleri kendi matbaasında bastırıp dağıtması tek kelimeyle rezalettir. Bunun ötesinde skandaldır. Komisyon, yayın yasağı koymuştu. Sonra TBMM Başkanlığı uygulamanın normal olduğunu, aleniyet kazanmış olanı bastırdıklarını söylüyor. Oysa Komisyon tapelere yok etme kararı almıştı. Bu normal bir matbaa bastırsaydı, polis basmış hepsini içeriye almıştı" görüşünü kaydetti.

Tartışmaların ardından TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, "Meclis Başkanlığı'ndan gelen not, inceleme başlatıldığı yönünde" dedi. 

Yakut, söz isteklerine, "Konu kapanmıştır, yeteri kadar söz verdim, konu aydınlanmıştır" diyerek geri çevirdi. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı