"Tanburi Cemil Bey Sempozyumu

"Tanburi Cemil Bey Sempozyumu

Sempozyumda, iki gün boyunca Tanburi Cemil Bey'in şahsiyeti, müziği, Türk müziğine etkileri ele alınacak, Türk müziğinde gelenek anlayışının, modernleşmenin, bireyselleşmenin son yüzyıldaki dönüşümünün izleri sürülecek - Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Ge

İSTANBUL (AA) - Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Murat Salim Tokaç, Türk müziğinin önemli isimler arasında anılan Tanburi Cemil Bey'in 100 yıllık bir sembol olduğunu söyledi.

Tanburi Cemil Bey Derneği, İstanbul Şehir Üniversitesi Modern Türkiye Çalışmaları Merkezi ve İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama Araştırma Merkezi (OMAR) ortaklığıyla "Tanburi Cemil Bey Sempozyumu" düzenlendi.

Tanburi Cemil Bey'in vefatının 100. yılı nedeniyle düzenlenen sempozyumda konuşan Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Murat Salim Tokaç, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın selamlarını getirdiğini söyledi.

Tokaç, birçok kişiye "Cemil ismi ne ifade ediyor?" diye sorduklarında pek çoğunun "Dedemin ismi" cevabını verdiğini aktararak, "Bu, nerede olduğumuzu gösteriyor. Bunu karamsarlık anlamında söylemiyorum. Hepimiz sorumluyuz ve bahanesiz neyimiz varsa ortaya koymalıyız." diye konuştu.

Tanburi Cemil Bey'in 100 yıllık bir sembol olduğunu vurgulayan Tokaç, tabulaştırmak yerine anlamaya çalışmanın önemine değindi.

Tokaç, neden değerli olduğunu anlatmanın ve anlamanın, bir yol izlenmesinin, yeni Tanburi Cemil Bey'lerin gelmesinin yollarını açacağını sözlerine ekledi.

- "Gelenekte devamlılığı sağlayan unsurların başında müzik geliyor"

İstanbul Şehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Peyami Çelikcan da gelenekte devamlılığı sağlayan unsurların başında müziğin geldiğini belirtti.

Çelikcan, Türkiye'nin asırlara yayılan modernleşme serüveninde müzik geleneğinin devamlılığında kesintiler, kopukluklar yaşansa da yüzlerce yıllık kültürel iklim içerisinde olgunlaşan klasik müzik geleneğinin varlığını sürdürdüğünü ve bu gelenek içerisinde Tanburi Cemil Bey'in özel bir yeri olduğunu anlattı.

Tanburi Cemil Bey'i özel kılan hem içinden geldiği müzikal geleneği sürdürmesi hem de bu geleneği geliştirerek geleceğe aktarması olduğunu vurgulayan Çelikcan, "Tanburi Cemil Bey, plak kayıtlarına gönülsüz de olsa katılarak icraatlarını kalıcı hale getirdi. Eminim ki bu sempozyum, Tanburi Cemil Bey'i, musikimizi ve kendimizi daha fazla tanımamıza, müzik geleneğimize daha fazla katkı sağlayacaktır." diye konuştu.

- "Tanburi Cemil Bey'in ünü çok geniş bir alana yayılmış"

İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ayşegül Komşuoğlu ise Tanburi Cemil Bey'in, geleneğin içinden gelen ama yenilikçi bir sazande olarak bilindiğini kaydetti.

Komşuoğlu, "Kendi üstün duyarlılığıyla müziği derinleştirdiğini söyleyebileceğimiz Tanburi Cemil Bey, her türlü bir müzik üstadı olarak ünü çok geniş bir alana yayılmış bir isim. 1900'lerin başlarından itibaren ses kayıt tekniklerinin giderek gelişmesinin, Osmanlı müziğinde yeni bir rüzgarı beraberinde getirdiğini biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Tanburi Cemil Bey'in çeşitli taksim icralarında kalıcılaşan baskıları ve melodik yapıların günümüzde de müzisyenler tarafından birinci el kaynak olarak kullanıldığını dile getiren Komşuoğlu, "Cemil Bey'in oğlu Mesut Bey, babasının izlerini 1963 yılına kadar sürdürdü ve günümüzde hayatta olan usta birkaç sazandeye devretti." dedi.

Sempozyumda, iki gün boyunca Türk müziğinin dehası olarak kabul edilen Tanburi Cemil Bey'in şahsiyeti, müziği, Türk müziğine etkileri ele alınacak, Türk müziğinde gelenek anlayışının, modernleşmenin, bireyselleşmenin son yüzyıldaki dönüşümünün izleri sürülecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :