Taklacı güvercin ve atlara sobalı koruma

Taklacı güvercin ve atlara sobalı koruma

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde etkili olan soğuk hava sebebiyle taklacı güvercin meraklıları ile atlı kızak sahipleri, hayvanlarını ahır ile kümeslere kurdukları sobalarla ısıtıyor - Atlı kızak sahibi Vanlı: - "Yöremizde tek at besleyenler, atların üşümemesi

KARS (AA) - Kars'ın Sarıkamış ilçesinde etkili olan soğuk hava sebebiyle güvercin meraklıları ile atlı kızak sahipleri, hayvanlarının üşümemesi için ahır ve kümesleri soba yakarak ısıtmaya çalışıyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde bir süredir etkisini gösteren kar yağışının ardından Kars'ın Sarıkamış ilçesinde hava sıcaklığı gece saatlerinde sıfırın altında 23 dereceye düştü.

Gece saatlerinde etkisini daha çok hissettiren soğuk hava, yaban hayatının yanı sıra kümeslerde beslenen taklacı güvercinler ile atlı kızak sahiplerinin geçim kaynağı olan atları da olumsuz etkiledi.

Sarıkamışlılar, güvercin ve atların soğuktan etkilenmemesi için ahır ve kümeslerde soba kurdu. Sobaları yakarak kümes ve ahırların ısısını yükseltmeye çalışan hayvan sahipleri, böylece at ve güvercinleri soğuktan koruyor.

İlçedeki Yenimahalle Mahallesi'nde oturan atlı kızak sahibi Canip Vanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atını soğuktan korumak amacıyla ahıra soba kurduğunu anlattı.

Geçimini at arabacılığı ve atlı kızakla sağladığını söyleyen Vanlı, şöyle devam etti:

"Atlara özellikle kış mevsiminde çok iyi bakılması gerekiyor. Artık kış mevsimi başladı, atlarımızın sağlıklı olması lazım. Bu nedenle ahırda tek başına olan atım üşümesin diye soba kurduk. Ahırın kapısını da battaniye ile kapladık. Yöremizde tek at besleyenler atların üşümemesi için soğuk havalarda mecburen soba yakıyor." dedi.

Taklacı güvercin besleyen Uğur Vanlı da yörede aşırı soğuklar yaşandığına işaret ederek şunları söyledi:

"Güvercinlerimizi soğuktan korumak amacıyla çeşitli önlemler alıyoruz. Kümesimizin etrafını brandalarla sardık ama bu çok yeterli olmadığı için soba da yaktık. Güvercinlerimizin üşümemesi ve yaz mevsimine iyi yavrular almak için kümesi sıcak tutmamız lazım. Ayrıca güvercin festivallerine katılacak güvercinleri şimdiden iyi besleyip yarışlara çok iyi hazırlamamız gerekiyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :