"Tahşiyecilere kumpas" davası

"Tahşiyecilere kumpas" davası

FETÖ/PDY'nin "Tahşiyecilere kumpas kurduğu" iddiasıyla firari sanık FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile aralarında kapatılan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın da bulunduğu 23'ü tutuklu 33 sanığın yargılandığı davada, esas hakkındaki mütalaanın

 Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) ''Tahşiyecilere kumpas kurduğu" iddiasıyla 23'ü tutuklu 33 sanığın yargılandığı davada, esas hakkındaki mütalaanın açıklanamsının ardından delillerin değerlendirilmesine ilişkin sanık ve avukatların beyanları alınıyor.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, aralarında Hidayet Karaca'nın da bulunduğu 20 tutuklu sanık, müşteki Mustafa Kaplan'ın da arasında yer aldığı 3 müşteki ve tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada, bir önceki celsede cumhuriyeti savcısının esas hakkındaki mütalaasının açıklamasının ardından dosyadaki delillerin değerlendirilmesine ilişkin beyanların alınmasına geçildi.

Deliller arasından yer alan örgütün şifreli mesajlaşma programı Bylock kullanıcısı olduğu değerlendirilen sanıklara söz veriliyor.

Tutuklu sanık eski emniyet müdürü Bayram Özbek söz alarak, davaya ilişkin ilk yapılan operasyonda gözaltına alındığını ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını ve iki yıl boyunca adli kontrol şartlarını yerine getirdiğini, kaçmadığını ifade ederek, darbe teşebbüsünden sonra adını sonradan duyduğu Bylock kullanıcısı olduğu iddia edilerek tutuklandığını söyledi.

Dosyaya gelen evraklara göre Bylock kullanıcısı olduğunun ancak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından gönderilen HTS ve baz kayıtlarına baktığında çelişkilerin bulunduğu ifade eden sanık Özbek, ''Kayıtlara göre aynı aynda iki farklı yerde görünüyorum bu mümkün değil. Zaten delil olup olmadığı tartışmasına girmeyeceğim Çünkü bu programı kullanmadım ve indirmedim. Çelişkilerin giderilmesini istiyorum.'' dedi.

Mahkeme Başkanı Ali İhsan Horasan da BTK'dan gelen dosyada kısmen çelişkilerin bulunduğunu bu nedenle çelişkilerin giderilmesi amacıyla yeniden yazı gönderdiklerini açıkladı.

Sanık Özbek'in avukatı da söz alarak, müvekkilinin Bylock kullanıcısı olmadığını, bu programın delil olarak sayılamayacağını iddia ederek, istihbarat teşkilatının elde ettiği bir verinin adli delil olarak mahkemelerde kullanılamayacağını öne sürdü.

Duruşmaya öğlen arası verildi.

Bu arada, delillerin tartışılmasının akabinde sanıkların mütalaaya ilişkin son savunmalarının alınacağı öğrenildi.

- Mütalaadan

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Yeşilkaya, 65 sayfalık esas hakkındaki mütalaasında, firari sanıklar FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile eski emniyet müdürü Mutlu Ekizoğlu'nun savunması alınamadığı için dosyalarının ayrılması talep edildi.

Tutuklu sanık kapatılan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca hakkında "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak'', ''sahtecilik'' ve ''iftira'' suçlarından 21 yıldan 40 yıla kadar hapis cezası öngörülen mütalaada, sanık eski emniyet müdürleri Tufan Ergüder, Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin ''silahlı terör örgüt üyesi olmak'', ''iftira'' ve ''sahtecilik'' suçlarından ayrı ayrı 13,5 yıldan 33 yıla kadar, diğer eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan'ın aynı suçlardan ayrı ayrı 9 yıldan 21 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Aralarında eski emniyet müdürü Bayram Özbek, Mustafa Kılıçaslan, Ertan Erçıktı, Yasin Koyuncu, Kazım Aksoy'un da bulunduğu 25 sanık hakkında da benzer suçlardan ayrı ayrı 7,5 yıldan 33 yıla kadar hapis cezası istenen mütalaada, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesi talep edildi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :