TAEK'ten "radyoaktif bulut" açıklaması:

TAEK'ten "radyoaktif bulut" açıklaması:

"Türkiye'de yapılan ölçümler periyodik olarak sürdürülmekte olup halkın endişelenmesini veya herhangi bir koruyucu önlem alınmasını gerektirecek durum söz konusu değildir"

ANKARA (AA) - Türkiye Atom Enerjisi Kurumunca (TAEK), medya ve sosyal paylaşım sitelerinde yer alan radyoaktif bulutların Türkiye üzerinden geçtiği iddialarına ilişkin, halkın endişelenmesini veya herhangi bir koruyucu önlem alınmasını gerektirecek durumun söz konusu olmadığı bildirildi.

TAEK'ten yapılan açıklamada, Türkiye sathında 211 yerde konuşlu istasyondan oluşan Radyasyon Erken Uyarı Sistemi Ağı ile kesintisiz olarak radyasyon doz hızlarının ölçüldüğü belirtilerek, sonuçların kurumun resmi internet sayfasında yayımlandığı kaydedildi.

Ankara'da yerleşik Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi (SANAEM) ile İstanbul'da bulunan Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi (ÇNAEM) bünyesinde sürekli olarak yüksek emiş güçlü pompalar vasıtası ile emilen havanın filtre edilmesiyle radyoaktivite ölçümlerinin yapıldığı aktarılan açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Bu ölçümlerde 29 Eylül - 10 Ekim tarihlerinde havada eser miktarda Rutenyum 106'ya (Ru-106) rastlanmıştır. Aynı tarihlerde bazı Avrupa ülkelerinde de yapılan ölçümlerde atmosferde Ru-106'ya rastlandığı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansına (UAEA) rapor edilmiştir. Kurumumuz tarafından da yapılan ölçümlerin sonuçları ile ülkemizde böyle bir salıma neden olabilecek bir faaliyet veya olayın olmadığı hususu UAEA'ya bildirilmiştir. Avrupa Birliği üyesi ve komşusu ülkelerde yapılan ölçümlerde elde edilen sonuçlar 24 Kasım'da UAEA tarafından yayımlanmıştır. UAEA'nın söz konusu raporunda Ru-106 nedeniyle alınacak dozun koruyucu önlemleri gerektirecek doza göre yüz binde bir mertebesinde olduğu belirtilmiştir."

Türkiye'deki ölçülen değerlerin Avrupa ile paralellik gösterdiği vurgulanan açıklamada, "Mikro mertebelerindeki bu aktivite herhangi bir sağlık sorunu oluşturacak değerlerin çok çok altındadır. Türkiye'de SANAEM ve ÇNAEM'de yapılan ölçümler periyodik olarak sürdürülmekte olup halkın endişelenmesini veya herhangi bir koruyucu önlem alınmasını gerektirecek durum söz konusu değildir." ifadeleri kullanıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :