TAEK'den radyoaktif içerikli paketlerin depolanması kılavuzu

TAEK'den radyoaktif içerikli paketlerin depolanması kılavuzu

ANKARA (AA) - Radyoaktif madde içeren paketlerin depolanmasında yaşanabilecek herhangi bir acil durum için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla "Acil Durum...

ANKARA (AA) - Radyoaktif madde içeren paketlerin depolanmasında yaşanabilecek herhangi bir acil durum için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla "Acil Durum Planı" oluşturulacak.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumunca (TAEK), Radyoaktif Madde İçeren Paketlerin Antrepolarda Geçici Depolanmasına İlişkin Kılavuz yayımlandı.

Havayoluyla taşınan radyoaktif madde içeren paketlerin, havaalanlarından alıcılara teslim edilmesine kadar geçen sürede korunmasına yönelik bilgi vermek amacıyla hazırlanan kılavuza göre, radyoaktif madde içeren paketlerin bekletileceği ayrı bir oda tasarlanacak.

Oda için olabilecek acil bir durumda müdahale edebilme şansını artırmak için çıkış kapısına yakın bir yer tercih edilecek ve radyasyon uyarı işaretleriyle levhalar bulundurulacak. Odanın çevresi ofis ve çalışma ortamı olarak kullanılmayacak ve odanın girişi için gerekirse şaşırtma koridoru kullanılacak.

Paketlerin depolanmasında radyasyondan korunma görevlisi bulundurulacak ve radyasyon ölçüm cihazları kullanılacak.

Radyoaktif kargo ve taşıma indisi kayıtlarının tutulması için bir kayıt sistemi oluşturulacak. Ayrıca, radyoaktif kargoların depolandığı yerin öncesinde boşaltıldığı anda radyasyon ölçümleri alınacak.

Paketlerin depolanmasında yaşanabilecek herhangi bir acil durum için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla “Acil Durum Planı” oluşturulacak.

Radyoaktif madde içeren paketin hasar görmesi veya bir radyoaktif bulaşmadan şüphelenilmesi durumunda ise belirlenen alanların giriş-çıkışları kontrol altına alınacak.

Yangın, patlama, zehirli gaz çıkışı, elektrik tehlikeleri, sıkışma gibi oluşabilecek her türlü tehlike belirlenmeye ve engellenmeye çalışılacak.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :