Tabyaların belgeseli yapılacak

Tabyaların belgeseli yapılacak

Erzurum Valisi Azizoğlu, 12 Kasım'da düzenlenecek "Aziziye Destanı" yürüyüşünden önce kentte bulunan tabyalar ile şehitlikleri yerinde gezerek inceledi- Vali Azizoğlu:"Buranın belgesel çekimlerini yaparak o dönemde yaşananları anlatmak istiyoruz ki genç n

ERZURUM - (AA) - Osmanlı-Rus Savaşları'nda, şehit düşenlerin kentin yüksek rakımlı dağlarında bulunan mezarları ile şehrin düşman saldırılarına karşı korunması amacıyla Osmanlı döneminde inşa edilen 23 askeri tabyanın belgeseli yapılacak. Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, "Buranın belgesel çekimlerini yaparak o dönemde yaşananları anlatmak istiyoruz ki genç nesil bu savaşların hangi zorluklarla kazanıldığını bilsinler." dedi.

Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, 12 Kasım'da düzenlenecek "Aziziye Destanı" yürüyüşü öncesi, kentte bulunan tabyalar ile şehitliklerde incelemelerde bulundu. Vali Azizoğlu'na 9. Kolordu Komutanı Tümgeneral Mehmet Özoğlu, Erzurum Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Güray Alpar, Erzurum Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Mehmetçik Vakfı Erzurum Şube Başkanı emekli Albay Sabri Topdağı, ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş ile ATAK derneği başkanı Çetin Bayram da eşlik etti.

Kent merkezine uzaklıkları yaklaşık 1 ile 15 kilometre arasında değişen Sivişli, Uzun Ahmet, Tafta tabyaları ile Kargapazar Müfreze Şehitliği'ni gezen Azizoğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, kentin yüksek rakımlı dağlarında bulunan şehitlikler ile tabyaların ihya edileceğini söyledi. Yapacakları projeler öncesinde tabyaları ve şehitlikleri bizzat görmek istediğini belirten Azizoğlu, şunları söyledi:

"Erzurum, 20'nin üzerinde tabyanın olduğu bir şehir. Şu an da bulunduğumuz şehitlik, 1916 yılında 12 Şubat 1. Dünya Harbi'nde Ruslarla karşı yapılan Kargapazarı savaşlarında şehit olan askerlerimizin yeri. Tabii şehitliğimizin bu hali bizi üzdü. Arkadaşlarımız sağ olsunlar, şehitlik daha kötü haldeyken düzeltmişler, belirgin hale getirmişler. Bu şehitlikler 1916 yılında Rusların Erzurum'a saldırısı esnasında, Rusların Kargapazarı Dağı'ndan Erzurum'u işgal için yaptığı harekata karşı bizim ordumuzun hızlı şekilde yaptığı karşı mukavemet harekatıydı. Bu harekatla 3. Ordumuzun Rus ordusu karşısında bozguna uğramasını ve yok edilmesini engelleyen kahramanlar burada yatıyor."

- "O dönemde yaşananları anlatmak istiyoruz"

Vali Azizoğlu, tabya ve şehitlik incelemesinin ardından gerekli girişimlerde bulunacağını söyledi.

Tabyaların ve şehitliklerin taşıdığı tarihi önemine işaret eden Azizoğlu, bunun için belgesel çalışmasına öncelik vereceklerini kaydetti. Azizoğlu, "Buranın belgesel çekimlerini yaparak o dönemde yaşananları anlatmak istiyoruz ki genç nesil bu savaşların hangi zorluklarla kazanıldığını bilsinler. Öte yandan Aziziye Destanı yürüyüşümüzü, 12 Kasım Cumartesi günü gerçekleştireceğiz. Bundan 139 yıl önce yaşanan tarihi burada tekrar yaşatacağız." dedi.

Vali Azizoğlu ve beraberindeki heyete rehberlik eden ATAK Başkanı Çetin Bayram ise Erzurum civarında Osmanlı-Rus savaşları dönemlerinde yapılmış 23 tabya, 14 şehitlik ve yaklaşık 50 kilometreye yakın siper hattı olduğunu anlattı.

Söz konusu tabya ve şehitlikler ile savaş alanların tespiti için "Zafer ve İnanç Yolu" projesi kapsamında çalışmalar sürdürdüklerini belirten kentteki tabyaların tarih turizmi açısından taşıdığı öneme işaret etti. Bayram, "8-9 Kasım 1877 Aziziye Destanıyla Osmanlı İmparatorluğu'nun ömrünü 45 yıl uzatan şehir olan Erzurum, artık hak ettiği tarihi unvanları almalıdır. Valimiz Azizoğlu, bu konuda oldukça duyarlı bir büyüğümüz. Bizimle dağ bayır demeden gelip tabyaları ve şehitlikleri yerinde görmek istediğini bildirdi. Biz de ATAK Derneğimizin off road birim başkanlığıyla organizasyonu hazırladık." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :