Szijjarto - Avramopoulos görüşmesi

Szijjarto - Avramopoulos görüşmesi

Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Szijjarto, AB Komisyonu'nun göç, içişleri ve vatandaşlıktan sorumlu üyesi Avramopoulos ile bir araya geldi

BUDAPEŞTE (AA)  - Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Avrupa Birliği Komisyonu'nun göç, içişleri ve vatandaşlıktan sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos ile görüştü.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Avramopoulos, yasa dışı göçmen konusunda Macaristan'ın yalnız olmadığını, Avrupa Komisyonu'nun ülkeyi desteklediğini kaydederek, ''Avrupa, yasa dışı göçmenlik konusunda zor durumda bulunan Macaristan'ın yanında duruyor ve iş birliği yapıyor" dedi.

Şimdiye kadar yasa dışı göçmenlik konusunda İtalya ve Yunanistan'ın ön planda olduğunu ama artık Macaristan'ın daha fazla dikkat çektiğini belirten Avramopoulos, "Yasa dışı göçmenler, daha önceleri genelde Kosova'dan geliyordu ama artık Afganistan, Irak ve Suriye'den de geliyor. Bu sistemi suistimal edenler geri yollanmalı'' ifadelerini kullandı.

Göçmenler konusunda AB'nin Macaristan'a yardımda bulunacağına da değinen Avramopoulos, ''AB, Macaristan'a göçmenlerin kaydedilmesi, sığınma başvurularının incelenmesi gibi konuların yanı sıra 8 milyon avroluk mali yardımda bulunacak'' diye konuştu.

Macaristan'ın Sırbistan sınırına yapmayı planladığı tel örgü ile ilgili olarak Avramopoulos, ''Üye ülkeler kendi sınırlarını koruma konusunda özgürler. Yunanistan ve Bulgaristan da kendi sınırlarına tel örgü çekti'' diyerek, yasa dışı göçün engellenmesi konusunda insan kaçakçılarına karşı verilen mücadelenin de çok önemli olduğunu söyledi.

Macaristan Dış Ticaret ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ise, yasa dışı göçten AB ülkeleri arasında en fazla etkilenen ülkelerden birisinin Macaristan olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: 

''Yasa dışı göç yolları devamlı olarak değişiyor. Şu an AB'ye en fazla mülteci Akdeniz'den daha çok, Batı Balkan üzerinden geliyor. Sadece bugün öğlene kadar 567 kişi ülkeye kaçak yollardan giriş yaptı. Bu sayı akşama kadar bini geçmiş olacak. Bu yasa dışı göçler Macaristan'a benzersiz bir baskı oluşturmasına rağmen AB kurallarına uyarak yasa dışı göçmenleri kaydediyoruz.''

Macaristan'a en fazla mültecinin Sırbistan üzerinden geldiğine değinen Szijjarto, ''Macaristan'a bu yıl 67 bin yasa dışı göçmen geldi. Bunun 66 bini Sırbistan üzerinden ülkeye gelmiş durumda. Bu konuyu bugün Macar, Sırp ve Avusturya içişleri bakanları ele alıp, Sırbistan-Makedonya ve Sırp-Macar sınırlarının güçlendirilmesi konusunu görüşecekler'' dedi.

Bakan ayrıca, Macaristan'dan AB üyesi diğer ülkelere giden yasa dışı göçmenlerin ülkeye geri gönderilmesi ile ilgili ise, ''11 AB üyesi ülkenin, Macaristan'a geri yollamayı düşündüğü 15 bin mültecinin durumunu tartışmalı buluyoruz. Çünkü bunlar AB'ye ilk defa Macaristan üzerinden değil, Yunanistan, Bulgaristan ya da Hırvatistan üzerinden geldiler" bilgisini verdi.

Yunanistan'ın durumu ile ilgili soruya Macar Bakan, ''Yunanistan'ın durumunu devamlı takip ediyoruz. Ülkenin güvenlik notu konusunda herhangi bir değişiklik yapmamız söz konusu değil. Yunanistan'a gidecek olan Macar turistlerin ülkenin mali durumunu göz önüne alarak seyahat etmelerini tavsiye ediyoruz'' yanıtını verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı