Sykes-Picot gizli anlaşmasının 100. yılı sempozyumu

Sykes-Picot gizli anlaşmasının 100. yılı sempozyumu

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Doğan:- "Bugün bir milyarlık elit bir topluluk, refahları için 6 milyar insanı zulüm altında inletiyor"

ANKARA (AA) - Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, "Bugün 1 milyarlık elit bir topluluk, refahları için 6 milyar insanı zulüm altında inletiyor." dedi.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde "Sykes-Picot Gizli Antlaşmasının 100. Yılında Ortadoğu ve Türkiye Uluslararası Sempozyumu" başladı.

İki gün sürecek sempozyumun açılış oturumuna Metin Doğan, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan ve çok sayıda akademisyen katıldı.

Doğan, açılışta yaptığı konuşmada, dünyadaki adaletsizliğe birkaç cesur ses dışında tepki gösteren olmadığını ifade etti. Doğan, "Bugün bir milyarlık elit bir topluluk, refahları için 6 milyar insanı zulüm altında inletiyor." şeklinde konuştu. Yakılan, yıkılan ve feryadı figan eden coğrafyanın hep Müslüman coğrafyası olduğuna işaret eden Doğan, ölen, öldüren, çatışan ve çatıştırılanların da hep Müslümanlar olduğuna dikkati çekti.

Bilgin de gizli anlaşmanın 100. yılı olması nedeniyle birçok sempozyum düzenlendiğini, fakat kendilerinin bunu daha derin ve geniş perspektiften ele alarak farklı bir bilimsel etkinliğe imza attıklarını kaydetti. Sykes-Picot anlaşmasının 1916 yılında İngiltere ile Fransa arasında imzalandığını hatırlatan Bilgin, anlaşmayla Ortadoğu'nun parçalandığını, imzalanmasından bu yana bölgenin hep daha kötüye gittiğini ifade etti.

Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan da anlaşmanın kapsadığı bölgenin, üç semavi dinin neşet ettiği yer olduğuna dikkati çekti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :