Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerilim

Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerilim

BM Genel Sekreteri Ban, Pakistan Başbakanı Şerif'ten Suudi Arabistan ve İran arasındaki tansiyonu düşürmek üzere arabuluculuk yapmasını istedi

İSLAMABAD (AA) - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'ten Suudi Arabistan ve İran arasındaki tansiyonu düşürmek üzere arabuluculuk yapmasını istediği bildirildi.

Pakistan Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Ban, Şerif ile yaptığı telefon görüşmesinde, her iki ülkeyle iyi ilişkilere sahip İslamabad yönetiminin arabuluculuk için "önemli" bir rol oynayabileceğini ifade etti.

Açıklamada, Şerif'in de Ban'a Riyad ve Tahran ziyaretleri hakkında bilgi verdiği belirtildi.

Riyad yönetimi, aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuş, İran'ın idamlara tepki göstermesinin ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası göstericilerce ateşe verilmişti. Suudi Arabistan yönetimi de büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırıların ardından İran ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini ve İranlı görevlilerin ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanındığını açıklamıştı.

Suudi Arabistan'ın İran'la diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından Bahreyn ve Sudan da İran ile diplomatik ilişkilerini durdurduğunu duyururken, Birleşik Arap Emirlikleri diplomatik temsil düzeyini maslahatgüzarlık seviyesine indirme ve ülkedeki İranlı diplomatların sayısını düşürme kararı almıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :