Suudi Arabistan heyeti Katar'da

Suudi Arabistan heyeti Katar'da

Katar Emiri Temim, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal, İstihabarat Başkanı Halid ve İçişleri Bakanı Muhammed'den oluşan üst düzey heyetini kabul etti

DOHA (AA) - Suudi Arabistan'dan üst düzey bir heyet, gelecek cumartesi yapılacak Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi Katar'a ziyaret gerçekleştirdi.

Katar resmi ajansı QNA'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı el-Emir Suud el-Faysal, İstihbarat Başkanı Halid bin Bender bin Abdulaziz Al Suud ve İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz Al Suud'dan oluşan heyet başkent Doha'ya ulaştı. 

Suudi heyeti, Uluslararası Hamad Havalimanı'nda Emirlik Divanı Başkanı eş-Şeyh Abdullah bin Hamad Al Sani ile Başbakan ve İçişleri Bakanı es-Şeyh Abdullah bin Nasır bin Halife Al Sani karşıladı. Daha sonra Emirlik Divanı'na geçen heyet, burada Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani tarafından kabul edildi. 

İki ülke arasındaki kardeşlik ilişkileri ve bunların geliştirilmesi konularının ele alındığı görüşmede, körfez ülkeleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve ortak meseleler masaya yatırıldı. Suudi heyet, birkaç saat süren ziyaretin ardından Katar'dan ayrıldı.

Katar'a gerçekleştirilen bu üst düzey ziyaret, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'nin, 5 Mart'ta, başkent Doha'daki büyükelçilerini çekme kararı almalarının ardından ilk olma özelliği taşıyor. 

- KİK üyesi 3 ülkenin Doha büyükelçilerini geri çekmesi

Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, 5 Mart'ta Katar'ın KİK içinde imzaladığı güvenlik anlaşmasını fiili olarak yerine getirmediği gerekçesiyle Doha'daki büyükelçilerini çekme kararı almıştı. Krizin asıl nedeninin, söz konusu ülkelerin "Mısır darbesi"ne yönelik tutumundan kaynaklandığı yorumunda bulunulmuştu.

KİK tarihinde ilk olduğu belirtilen diplomatik krizden 6 hafta sonra, üye ülke dışişleri bakanları Riyad'da bir araya gelmiş, olağanüstü toplantının ardından krizin aşıldığı mesajı verilmişti. Toplantıda, karşılıklı olumsuzluk ve beklentileri tespit edip, bunların giderilmesi için atılacak adımları değerlendirecek komite kurulması kararı alınmıştı.

Suudi Arabistan'ın sahada somut adımlar atılmadıkça pozisyonlarının değişmeyeceğini ve büyükelçilerin görev yerlerine dönmeyeceği yönündeki açıklamasıyla krizin hızlı şekilde aşılacağına ilişkin haberler yalanlanmış oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı