Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr: 'Muhaliflere desteğimizi artıracağız ve Esed yenilecek'

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr: 'Muhaliflere desteğimizi artıracağız ve Esed yenilecek'

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr, "Suriye'de siyasi sürecin başarısızlıkla sonuçlanması halinde muhaliflere olan desteğimizi artıracağız ve Esed de yenilecek" dedi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, "Suriye'de siyasi sürecin başarısızlıkla sonuçlanması halinde savaş devam edecek. Muhaliflere olan destek de artarak devam edecek. Neticede ise Beşşar Esed yenilecek" dedi. 

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Cubeyr, "Suriye'de siyasi sürecin başarısızlıkla sonuçlanması halinde savaş devam edecek. Muhaliflere olan destek de artarak devam edecek. Neticede ise Beşşar Esed yenilecek" ifadelerini kullandı.

"Rusya da İran gibi rejimi kurtarmakta başarısız olacak" diyen Cubeyr, "Suriye krizi başladığında, Esed, çocukları ve masumları öldürmek, kadınlara tecavüz etmek ve evleri yıkmak için şebbihalardan destek aldı. Halkına hükmedemedi. Sonra ordusundan destek aldı yenildi. Devrim muhafızlarını gönderen İranlılardan destek aldı yenildi. Hizbullah militanlarından, Iraklı, Pakistanlı, Afganistanlı milislerden destek aldı. Ama bunlar Esed'i kurtarmada başarısız oldu. En son Rusya'dan destek aldı. Rusya da 300 bin masumun ölümünden ve 12 milyon insanın göç etmesinden sorumlu, ülkesini yıkan bir adamın yönetimde kalması imkansız. Rusya'da Esed rejimini kurtarmada başarısız olacak" şeklinde konuştu.

Esed'siz yeni Suriye'yi inşa etmenin önü açılacak

Cubeyr, "Ülkesini yıkan bir adamın yönetimde kalması imkansız. Allah'ın izniyle er ya da geç bu rejim düşecek ve Beşşar Esed'siz yeni Suriye'yi inşa etmenin önü açılacak" dedi. 

Münih'teki Suriye anlaşmasının uygulanması konusunda Cubeyr, şunları kaydetti: 

"Anlaşma, Suriye rejiminin, acil insani yardımların girişine izin vermesini, masum sivillere varil bombalı saldırılarını durmasını ve siyasi geçiş süresinin başlamasını öngörüyor. Rusya'nın Suriye rejimine bunların gerçekleşmesi için baskı yapması gerek. Ayrıca Rusya'nın Suriye'de ılımlı muhaliflere karşı hava saldırılarını durdurması gerek. ABD'nin de Ruysa'ya baskı yapmaya devam etmesi ve bu baskıyı arttırması gerek." 

Türkiye'deki İncirlik üssüne hava kuvvetleri gönderilmesinin ardından Suriye'ye ne zaman kara kuvvetleri gönderileceğine dair Cubeyr, şunları ifade etti: 

"DAEŞ ile mücadele planının bir parçası olarak uçaklarımızı İncirlik'te konuşlandırıyoruz. Suriye'ye herhangi bir kara operasyonuna özel kuvvetlerle destek vermemiz, ABD öncülüğünde uluslararası bir kara kuvvetleri koalisyonu oluşturulması kararına bağlı. Bu nedenle Suriye'ye gönderilecek karar kuvvetlerinin zamanı bize bağlı değil. Biz, 'Eğer uluslararası koalisyon bir kara gücü oluşturmak isterse, Suudi Arabistan buna katılmaya ve özel kuvvetler göndermeye hazır' dedik. Birleşik Arap Emirlikleri de aynı şeyi söyledi." 

Cubeyr, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonda yer alan kara güçlerinin bir bölümü olarak Suriye’de bulunacaklarını ifade etti.