"Süt fiyatlarındaki artışın sorumlusu üretici değil"

"Süt fiyatlarındaki artışın sorumlusu üretici değil"

TSUMB Başkanı Keskin:- "Süt ve süt ürünlerinin tüketiciye satış fiyatlarında yapılan artışın sorumlusu süt üreticisi değildir"- "Üreticiden alınan sütün fiyatıyla tüketiciye satılan fiyat arasında makas daha da açılıyor. Sanayiciler ve marketler kendi kes

KÜTAHYA (AA) - Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı (TSUMB) Tevfik Keskin, süt ve süt ürünlerinin perakende satış fiyatlarının artışına ilişkin, "Süt ve süt ürünlerinin tüketiciye satış fiyatlarında yapılan artışın sorumlusu süt üreticisi değildir." dedi.

Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticiden alınan çiğ süt fiyatının hak ettiği değerin altında bulunduğunu belirterek, 2014 yılında soğutma primleriyle litresi 1,27 lira olan sütün 3 yıl sonra da 1,30 lira olduğunu söyledi.

"Süt ve süt ürünlerinin tüketiciye satış fiyatlarında yapılan artışın sorumlusu süt üreticisi değildir." değerlendirmesinde bulunan Keskin, şöyle konuştu:

"Son 3 yılda olması gerekenin çok altında bir zam yapıldı ve bu rakam enflasyonun kat kat altında. Buna rağmen çiğ süt fiyatları market raflarında katlanarak artmaya devam ediyor. Tüketiciye bu artışı yansıtanların sorumlusu süt üreticisi değil bazı kesimlerdir. Üreticilerimizin ürettikleri süt karşılığı aldığı rakamla marketteki aldığı süt ürünlerinin fiyatlarına baktığımızda aradaki farkın sürekli arttığını görüyoruz. Üreticiden alınan sütün fiyatıyla tüketiciye satılan fiyat arasında makas daha açılıyor. Sanayiciler ve marketler kendi keseleri için fiyat artırımına giderken , üreticimiz aza kanaat etmek zorunda bırakılıyor."

- "Sütün sigortası Et ve Süt Kurumudur"

Et ve Süt Kurumunun (ESK) çiğ süt fiyatlarını sürdürülebilir seviyelerde tutmaya çalışmasının önemli olduğunu vurgulayan Keskin, "Geçmiş dönemde eğer ESK'nın müdahalesi olmasaydı bugün ne sütü üretecek üretici kalırdı ne de sanayici süt bulabilirdi. Süt fiyatları da 2 liraya yakın seyrediyor olacaktı. Aslında ESK sanayiciyi, üreticiyi hem de tüketiciyi korumuş oldu. Sayın Bakanımızın katkılarıyla bundan sonra da ESK süt sektörünün sigortası olmaya devam edecek." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :