"Suriye'nin acılarını şiirle anlatıyorum"

"Suriye'nin acılarını şiirle anlatıyorum"

Suriyeli şair Taweel:- "Ne yapılacaksa, Suriye için bir an önce yapılmalı. Çünkü yapılacaklar bölgenin haritasını bir yüzyıla kadar değiştirecektir"- "Çağın en kötü teröristlerinden biri olan Esad rejiminin döktüğü masum halkımızın kanları bizleri ne kada

İSTANBUL (AA) - Türkiye'de yaşayan Suriyeli şair Mahmoud Al Taweel, "Ne yapılacaksa, Suriye için bir an önce yapılmalı. Çünkü yapılacaklar bölgenin haritasını bir yüzyıla kadar değiştirecektir." dedi.

Şiirleri Türkçe, İngilizce ve İtalyanca'ya da çevrilen 27 yaşındaki şair Taweel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türklerin İslam ve Arap dünyasında önemli bir rol üstlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Taweel, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar konusunda yaptıklarına dikkati çekerek, "Türklerin ensar olarak biz Suriyeliler için yaptıklarını inkar edemeyiz. Elbette burada bazı yerlerde zorluklar yaşıyoruz ama bunların çaresini ya da kolay yolunu bulursak, eminim ki Türkiye'de yaşayan bütün Suriyelilerin yaşamı daha kolay ve verimli hale gelecektir. Türkiye denge sağlamaya çalışıyor. Öbür taraftan da bu durum Suriye devrimine iyi gelmiyor. Bu aslında doğal bir durum. Bazen dengeyi sağlarken bütün tarafları memnun edemezsiniz. Ne yapılacaksa, Suriye için bir an önce yapılmalı. Çünkü yapılacaklar bölgenin haritasını bir yüzyıla kadar değiştirecektir." diye konuştu.

Türk hükümetinin başarılı bir siyaset yürüttüğünü dile getiren Taweel, şunları aktardı:

"Türkiye'nin iç ve dış politikada oyuna gelmeyeceğinden eminim. Türk halkı yaşamış olduğu tecrübeler sayesinde tüm zorlukların üstesinden gelecektir. 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında biz de Suriyeliler olarak sokaklardaydık. Türklerin nasıl kahramanlık gösterdiklerini, o oyundan kurtulup, nasıl başarılı olduklarını yakından takip ettik."

- "Türkiye gibi olmayı hedefliyoruz"

Mahmoud Al Taweel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ziya Gökalp'in bir şiirini okuduğu için 1999'da hapis yattığını hatırlatarak, "Bu tür düzen, nizam ve baskılar Suriye'de olduğu gibi daha önce Türkiye'de de vardı. Suriye'deki düzenin şartları çok daha uç noktalara giden bir baskı. Benzer bir durum ama Suriye'deki durum gerçekten çok daha ağır. Biz Suriyeli vatandaşlar olarak bu duruma, düzene karşı direniyoruz. Türkiye gibi olmayı da hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Yaşanan terör olaylarına da değinen Taweel, dökülen bütün masum kanların aynı olduğunun altını çizerek, "Çağın en kötü teröristlerinden biri olan Esad rejiminin döktüğü masum halkımızın kanları bizleri ne kadar üzüyorsa, Türkiye'de teröre kurban edilen masum insanlar da bizi içten üzüyor. Suriye halkı ve bütün Türkler için Allah'tan selamet diliyorum ve inanıyorum ki Türkiye, terörün karşısında sağlam kalacaktır." ifadelerini kullandı.

Genç şair, şiiri direnişin sembolü olarak gördüğünü söyleyerek, yazdığı şiirlerde Suriye halkının acılarını anlatmak istediğini ve Suriye'de yaşanan işgal ile açlık sorunlarını ele aldığını aktardı.

- "Şiir okumam ve yazmam Suriye'de yasaklandı"

Suriye'deki iç savaşın ilk zamanlarında yazdığı siyasi konulu şiirler sebebiyle hapis cezasına çarptırıldığını kaydeden Taweel, şöyle devam etti:

"İhtilalden önce farklı konularda şiirler yazıyordum. Daha sonra Suriyelileri devrime çağırmak için siyasi bir kaside yazmıştım. Bu şiirden dolayısıyla 2009'da soruşturmaya tabi tutuldum. Ondan sonra bu şiirim yasaklandı. Beşar Esed'i hedef alan bir şiirim de vardı. Siyasi kasideyle birlikte iki şiirim nedeniyle soruşturmaya alındım. Bir süre takip ettiler ve sonra da tamamen şair olmam, şiir okumam ve yazmam yasaklandı. Bu ihtilal öncesindeydi. Devrimden sonra da fiilen devrim eylemlerine katıldığım için üç kere hapse girdim. Hapiste de birçok şiir yazdım. Normal bir hapis cezası değildi, işkence vardı. Bir sürü vatandaşımızı, kardeşimizi hapishanelerde kaybettik."

Taweel, şiirin kendi isteğiyle yaratabildiği bir dünya olduğunu sözlerine ekleyerek, "Şiir sayesinde, değeri olan bir eserle insanlara ulaşabiliyorum. Sadece şiir okurken ya da yazarken değil, şiir dinlerken de aynı şeyleri hissediyorum. Şiir bireysel bir ürün olarak görünür ama gerçekte öyle değil. Şiir, toplumsal ve kültürel bir deneyimdir. O yüzden de kendim istedim diye değil, şiirin içinde yaşadığım için şairim. Şiirlerimi ne kadar çok insana ulaştırırsam, milletim ve kendim adına o kadar güzel olur diye düşünüyorum." dedi.

Şam'da dünyaya gelen genç şairin şiirlerinin yanı sıra edebiyat ve diğer konulardaki makaleleri uluslararası gazetelerde yayınlandı. İki tiyatro oyunu da hazırlayıp yöneten Taweel, 2014'te Suriye'den ayrılarak, İstanbul'a yerleşti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :