Suriyelilerin Ramazan kültürü  Şükran’da devam ediyor

Suriyelilerin Ramazan kültürü Şükran’da devam ediyor

Suriye’de iç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeliler, Konya’da yoğun yaşadıkları Şükran Mahallesi’nde Ramazan ayı kültürlerini devam ettirmeye devam ediyorlar.

Suriye’de çıkan iç savaş nedeniyle ülkelerini terk eden Suriyeliler gittikleri yerlerde kültürlerini de beraberinde götürüyorlar. Türkiye’de Suriyeli sayısının en çok olduğu 10’uncu il olan Konya’da da, birçok mahallede Suriyeliler kültürlerini yaşatmaya devam ediyorlar. Suriyelilerin en yoğun yaşadığı mahallerden olan Şükran Mahallesi Larende Yokuşu Caddesi geçtiğimiz yıllarda ‘Kentsel Dönüşüm’ projeleri kapsamında yıkıldı. Mahallenin büyük bir kısmı yıkılmasına rağmen, burada esnaflık yapan Suriyeliler Sahip Ata Camii civarında sürdürmeye devam ediyorlar.

suriyeli-(5).jpg

Sahip Ata Mahallesi Camii ile Larende Yokuşu arasında sıkışan esnaf grubu Suriyeli kültürü olan ekmek ve simit ve ramazanda 'mağruk' adını verdikleri pide çeşidini üretiyorlar.

suriyeli-(1)-001.jpg

suriyeli-(7).jpg

KONYA’DAKİ SURİYELİLER BURAYA HER ZAMAN GELİR

Larende Yokuşu’nda bir tatlıcı dükkanı işletmeciliği yapan Raşidi El Mahrez isimli Suriyeli vatandaş, birçok Suriyelinin buraya gelerek alışveriş yaptığını söyledi. Suriyelilerin daha önce Larende Yokuşu’nda yoğun olduğunu söyleyen Mahrez, “Burası daha önceleri bizim için evimiz gibi sayılıyordu. Şimdi artık mahallenin büyük kısmı yıkıldı ve Suriyeliler dağıldılar. Burada Suriye kültürünü devam ettirmeye çalışan birkaç esnaf kaldık.

suriyeli-(2).jpg

Burada özellikle ramazan ayında Mağruk dediğimiz pideyi yapıyoruz. Bu pide hem tatlı hem ekmek çeşidi bir yiyecektir. Bunu konya’da sadece burası yaptığı için Suriyelilerin bir çoğu Mağruk olmaya buraya gelirler” dedi. Servet R. Çolak-Memleket