Suriyelilerin işgücü piyasasına katılımı

Suriyelilerin işgücü piyasasına katılımı

TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı Uslu: - "Türkiye cesur ve hak temelli insani bir kararla Suriyelilere çalışma izni verdi. Bu kapsamda, 2016'dan 15 Mart 2018'e kadar, toplam 39 bin 935 Suriyeli'ye çalışma izni verildi"- "Suriyeli işadamları, kurdu

TBMM (AA) - YILDIZ AKTAŞ - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Göç ve Uyum Alt Komisyonu Başkanı Atay Uslu, "Türkiye cesur ve hak temelli insani bir kararla Suriyelilere çalışma izni verdi. Bu kapsamda, 2016'dan 15 Mart 2018'e kadar, toplam 39 bin 935 Suriyeli'ye çalışma izni verildi." dedi.

Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komisyonun 2 yıllık çalışmaları sonucunda "Göç ve Uyum Raporu" hazırladığını, raporda, dünya genelinde yaşanan göç hareketliliğinin ortaya çıkardığı sosyal, ekonomik, uyum süreçlerini incelediklerini söyledi.

Komisyonun akademisyenleri, kurumları dinlemeye devam ettiğini ve çalışmaları sahada da sürdüreceklerini ifade eden Uslu, Konya, Gaziantep ve Kahramanmaraş'a giderek yerinde inceleme yapacaklarını belirtti.

Göçün sosyal, ekonomik, güvenlik, kültürel, fırsat ve kriz boyutları olduğunu, Türkiye'nin bu süreci dünyaya örnek bir başarıyla yürüttüğünü vurgulayan Uslu, Türkiye'nin istikrarı ve ekonomik büyümesiyle çalışmak ve yaşamak için cazip bir ülke haline geldiğine işaret etti.

Uslu, farklı ülkelerden göçmenlerin çalışmak için Türkiye'ye geldiğini, bu kişiler arasında akademisyenlerin ve meslek sahiplerinin bulunduğunu dile getirdi.

Türkiye'deki yaklaşık 4,5 milyon göçmenin, 3,5 milyonunu Suriyelilerin oluşturduğunu kaydeden Uslu, geçici koruma statüsünde yer alan Suriyeliler'in izin alarak Türkiye'de çalışabildiğini söyledi.

Özellikle tarım sektöründe işçi ihtiyacının Karadeniz'de Gürcüler, Akdeniz'de Suriyeliler tarafından karşılandığını anlatan Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriyelilerin işgücü piyasasına katılımı için çalışmalar devam veriyor. Türkiye cesur ve hak temelli insani bir kararla Suriyelilere çalışma izni verdi. Bu kapsamda, 2016'dan 15 Mart 2018'e kadar ikamet izni olan 20 bin 357, geçici koruma sağlanan 19 bin 578 olmak üzere toplam 39 bin 935 Suriyeli'ye çalışma izni verildi. Yurdun çeşitli bölgelerinde Suriyeli işadamları, kurdukları fabrikalarla istihdama ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Suriyeliler Türkiye'de yaklaşık 10 bin şirket kurdular. Bu şirketlerde 100 binden fazla istihdam sağlanıyor."


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :