Suriyeli sığınmacılardan "Rusya" tepkisi

Suriyeli sığınmacılardan "Rusya" tepkisi

Rusya'nın BMGK'da Halep tasarısını veto etmesine Suriyeli sığınmacılar tepki gösterdi- Suriye Türkmenleri Derneği Başkanı Dede: - "Suriye vatandaşları olarak biliyoruz ki bize BM'den fayda gelmez. Umudumuz, güvendiğimiz Türkiye'nin desteğiyle ülkemizin bi

ŞANLIURFA (AA) - RAUF MALTAŞ - Suriyeli sığınmacılar, Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nda (BMGK) Halep tasarısını veto etmesine tepki göstererek, bu kuruluşun fonksiyonlarını yerine getiremediğini, yapısının değiştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Suriye Türkmenleri Derneği Başkanı Ekrem Dede, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep tasarısının Rusya tarafından veto edilmesinden üzüntü duyduklarını belirtti.

Rusya'nın tasarıyı 5'inci kez veto ettiğini hatırlatan Dede, Rusya'nın rejimi korumak için bu yola başvurduğunu savundu.

BM'nin yapısının değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Dede, "Rusya, Suriye'de diktatörlüğü yanına alarak dünyaya meydan okuyor. BM, 70 yıllık bir kuruluş artık dünya ülkelerinin ihtiyaçlarını karşılayamıyor, yapısı değiştirilmelidir. Suriye meselesi, BM'nin fonksiyonlarını tam yapamadığının son yıllardaki en somut örneğidir. BM'nin iç tüzüğünde 'Ülkelerdeki barışı korumak' olmasına rağmen Suriye'deki savaşa yıllardır seyirci kalınıyor. BM'nin iç tüzüğüne Rusya uymuyor. Biz Suriye vatandaşları olarak biliyoruz ki bize BM'den fayda gelmez. Umudumuz, güvendiğimiz Türkiye'nin desteğiyle ülkemizin bir çözüme kavuşmasından yanadır. " diye konuştu.

- "Nerede dünya, nerede BM"

Akçakale ilçesindeki konteyner kentte barınan Suriyeli sığınmacılardan Ali Alluş da BM'nin toplantıda yine Rusya vetosuyla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Başta Rusya olmak üzere ülkesindeki rejim güçlerinin savaş uçakları ile Halep'teki sivil halkı bombalamaya devam ettiğini vurgulayan Alluş, Rusya'nın vetosu nedeniyle çatışmalara göz yumulduğunu söyledi.

Dünya ülkelerinin Suriye'deki zulme seyirci kalmayı sürdürdüğüne işaret eden Alluş, "Nerede dünya, nerede BM. BM, Rusya'nın çocuklara ve kadınlarına yönelik saldırılarını bile durduramadı. Bütün dünya ülkelerinin Rusya'nın yaptığı katliamlardan hesap sorması gerekir. Rusya, bütün Suriye'yi ve Suriye halkını yok etti, insan kalmadı. Nerede bu dünya, sadece Rusya'nın katliamını seyrediyor. Bu, Suriye halkına yapılan büyük bir zulümdür. Suriye halkı mazlumdur." şeklinde konuştu.

-"Bir şey yapamıyorsa niye BM diyoruz"

Sığınmacılardan Ahmed Serdi ise ülkesinde bitmek bilmeyen savaşın yavaş yavaş 6. yılına girdiğini anımsattı.

Bombardımandan kurtulan Suriyelilerin kimisinin açlıktan hayatını kaybettiğine değinen Serdi, "Halep'te bulunan halk sadece Müslüman ve Sünnilerden oluşuyor. Bütün dünyaya sesleniyorum, bu dünyada sadece bir Rusya varsa diğer dünya ülkeleri ve BM nerede. Biz Rusya'dan ve Rusya'nın yanında durandan nefret ediyoruz. Nefretimiz kalbimizde bunu da fırsat buldukça dilimizle de ifade ediyoruz." dedi.

Suriyeli Velid Bekdaş da dünya ülkelerinin Halep'in bombalanmasını seyretmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirip, "Madem BM bu şekilde bir şey yapamıyorsa niye 'BM' diyoruz. Bize göre, BM'nin ne başı ne de vücudu vardır. Rusya, Suriye halkını katlediyor ve BM sadece bunları seyretmekle kalıyor." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :