Suriyeli sığınmacılara yönelik çalışmalar

Suriyeli sığınmacılara yönelik çalışmalar

Başbakan Başdanışmanı Yetiş:- "(Suriyeli göçmen sorununa ilişkin) Başta Arap dünyası olmak üzere Batı dünyası ve uluslararası hukuk çerçevesinde sorumlu herkesin bu krizin aşılmasında gereken duyarlılığı ortaya koymaları için çağrılarımızı sürdürüyoruz. M

MERSİN (AA) - Başbakan Başdanışmanı Murtaza Yetiş, "(Suriyeli göçmen sorununa ilişkin) Başta Arap dünyası olmak üzere Batı dünyası ve uluslararası hukuk çerçevesinde sorumlu herkesin bu krizin aşılmasında gereken duyarlılığı ortaya koymaları için çağrılarımızı sürdürüyoruz. Mersin'den de çağrımız, sınırlarını korumasınlar, insanları korusunlar" dedi. 

Yetiş, yerel yöneticiler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla Mersin Valiliği'nde kentteki Suriyelilere yönelik çalışmaların ele alındığı koordinasyon toplantısında yaptığı konuşmada, Suriye'deki iç savaşın başladığı ilk günden beri Türkiye'nin kapılarını açtığını ve şu anda 2 milyonu aşkın Suriyeliyi misafir ettiğini söyledi.

İlk dönemler savaşın daha kısa süreceği ve gelen misafirlerin ülkelerine bir an önce döneceğinin düşünüldüğünü anlatan Yetiş, bu temenniyle yaklaşıldığı için daha kalıcı, orta ve uzun vadeli projelerin hayata geçirilmediğini kaydetti. 

Yetiş, Suriye'deki savaşın başlamasıyla Türkiye'ye gelenlere yönelik dönemin şartlarına bakarak öncelikle insani yardımların temel alındığı bir takım çalışmaların yürütüldüğünü belirtti. 

Savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin yaklaşık 250 bininin AFAD kamplarında misafir edildiğini dile getiren Yetiş, şunları kaydetti:

"Bunun dışında 2 milyona yakın Suriyeli misafirimiz de şehirlerimizde yaşıyor. Savaşın 5. yılına girdik ve bundan sonrasında da henüz savaşın geleceğini öngöremiyoruz. Özellikle son dönemlerde bir takım uluslararası güçlerin ortaya koyduğu yeni adımlarla birlikte bu savaşın yeniden daha ciddi bir kriz düzeyine çıkması ve yeni bir mülteci akını ihtimali önemli bir ihtimal olarak görülüyor. Biz elbette ülke olarak bugüne kadar gösterdiğimiz duyarlılığı, fedakarlığı sonuna kadar kardeşlerimizin yanında olarak göstereceğiz. Ancak istiyoruz ki burada misafir ettiğimiz kardeşlerimizi eğitimden sağlığa barınmaya kadar bir çok alanda kardeşliğimize yakışır insan onuruna yakışır bir şekilde burada tutalım. Bunun için Başbakanlık'ta, Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla yeni bir koordinasyon yapısı oluşturuldu. Bu koordinasyon ekibi, ilgili tüm bakanlıkların ve ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını koordineli bir şekilde götürecek. Bu çerçevede de 6 yeni çalışma alanı oluşturuldu. Bu 6 temel başlıkta bütün kurumlarımız şu anda çalışmalarını yürütüyor. Bir taraftan da bugün Mersin'de olduğumuz gibi bir çok sahadaki durumu yerinde görüp bunu oradaki sivil toplumla birlikte değerlendiriyoruz."

Yetiş, Mersin'de de 140 bin civarında Suriyeli'nin olduğunu, tüm bu misafirlerin sorunlarını, düşüncelerini ve önerilerini hem Suriyeli sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle hem de Türkiye'de STK temsilcileriyle değerlendireceklerini vurguladı. 

Suriyelilerin ev sahibi toplumla daha iyi ilişki içerisinde olmasını istediklerini ifade eden Yetiş, Suriyeliler'in gittikleri zaman geleceğin Suriyesini inşa edebilecek bir toplum haline gelmesini istediklerini kaydetti.

Türkiye'nin bugüne kadar yaklaşık 7 milyar dolar gibi ciddi bir rakam harcadığını hatırlatan Yetiş, şöyle konuştu:

"Sadece tek başına Türkiye'nin bu krizin üstesinden gelmesi mümkün değil. Biz elbetteki bütün gücümüzü yine bu alanda seferber edeceğiz. Ancak başta Arap dünyası olmak üzere batı dünyası ve uluslararası hukuk çerçevesinde sorumlu herkesin uluslararası kuruluşların da bu krizin aşılmasında gereken duyarlılığı ortaya koymaları için çağrılarımızı sürdürüyoruz. Mersin'den de çağrımız, sınırlarını korumasınlar, insanları korusunlar. Ekmeğini paylaşan insan en erdemli insandır. Gönlünü bütün insanlığa açması için önce herkesin Aylan bebeği yeniden bir düşünmesi gerekiyor. Buradan özellikle Türkiye halkına teşekkür ediyoruz. Çünkü onların ortaya koyduğu çabalarla fedakarlıklarla nice Aylan bebekler ölümden kurtarılmıştır. İnşallah bundan sonrasında da Türkiye toplumunun örnek fedakarlığıyla Suriyeli kardeşlerimizin sabır ve gayretiyle Türkiye hükümetinin gücüyle bu sorunu birlikte aşacağız." 

Mersin Valisi Özdemir Çakacak da Türkiye'nin bugüne kadar dünyanın neresinde olursa olsun zor durumda bulunan yardıma muhtaç mazlum insanlara, inancına, diline, ırkına ve rengine bakmaksızın her zaman yardım elini uzattığını söyledi. 

Çakacak, bu anlayış çerçevesinde Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle hayatları tehdit altında olan Suriyelilerin de Türkiye'ye kabul edildiğini belirterek, Türkiye'de şu anda 2 milyon civarında Suriyelinin misafir edildiğini sözlerine ekledi. 

Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı devam etti. 

Başbakan Başdanışmanı Murtaza Yetiş, valilikteki toplantının ardından Suriye Sosyal Topluluğu Sosyal Toplum Merkezi'ni ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Öğrencilerle sohbet eden Yetiş, öğrencilerin ihtiyaçlarını not aldı. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı