Suriyeli kadınlar KADEM'de hayata hazırlanıyor

Suriyeli kadınlar KADEM'de hayata hazırlanıyor

KADEM Sığınmacı Kadınlar Sosyo-Ekonomik Araştırmalar Merkezi Genel Koordinatörü Fırat Polat:- "Geçen yıl verdiğimiz eğitimlerle bin 500 Suriyeli kadına ulaştık. Merkezimizde 18 aylık süreç içinde yaklaşık 620 sığınmacı kadına dil eğitimi verdik. Dil sorun

İSTANBUL (AA) - LALE BİLDİRİCİ BÜYÜKKARAKAYA - Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), mesleki eğitim, dil ve hobi kurslarıyla Suriyeli kadınları hayata hazırlıyor.

Sığınmacı Kadınlar Sosyo-Ekonomik Araştırmalar Merkezi Genel Koordinatörü Fırat Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin 18 ay önce kurulduğunu söyledi.

Merkezde sığınmacı kadınların dertlerini dinleyip çözmeye çalıştıklarını dile getiren Polat, Suriyeliler için en önemli sorunun dil olduğunu belirtti.

Merkezin ana faaliyetlerinden birinin dil kursları olduğunu ifade eden Polat, merkezde diğer ülkelerden gelen kadınlara da dil eğitimi verdiklerini aktardı.

Polat, merkezin faaliyetlerine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Geçen yıl verdiğimiz eğitimlerle bin 500 Suriyeli kadına ulaştık. Ayrıca merkezimizde 18 aylık süreç içinde yaklaşık 620 sığınmacı kadına dil eğitimi verdik. Dil sorunlarının çözülmesi başka sorunlara sıra gelmesine yol açıyor. Bu süreçte hukuki açıdan 285 kadına destek olduk. Bir savaş psikolojisinden çıkıldığı için psikolojik anlamda da 217 kadına yardımcı olduk. Dil sorunlarının çözülmesi, hukuki ve psikolojik sorunların görece ortadan kalkmasıyla birlikte bir diğer soruna sıra geliyor, bu da kişilerin sosyal hayata entegre olması. Sosyal hayata entegre olmak için de öncelikle iş bulmanız ve bu işlerde doğru bir şekilde istenilen standartlarda çalışmanız gerekiyor."

Polat, merkezlerinde hem eğitimli kadınlara hem de eğitim almamış ama belli yetenekleri olan kadınlara yönelik kursları olduğunu vurguladı.

Merkezde 50 kadına el işi örgü ve nakış eğitimleri verdiklerini ve bir marka yarattıklarını dile getiren Polat, şöyle devam etti:

"Yarattığımız marka üzerinden de kadınların ürettiği el emeği ürünleri satışa çıkardık. Buradan elde ettiğimiz gelirleri de kadınlara verdik. Süreç içerisinde muhasebe, ön muhasebe ve grafik-dizayn eğitimleri verdik.

Mesleki eğitimlerin dışında hem sosyal hayata entegrasyon süreçlerini hızlandırmak hem de kadınların rahatlamalarını sağlamak amacıyla daha sanatsal faaliyetler, hobi kursları düzenledik. Merkezde 15 Suriyeli kadına drama, 50'sine fotoğrafçılık, 80'ine de resim, kaligrafi, ebru, seramik ve hat sanatı eğitimleri verdik. Ayrıca merkezimizde 73 kadın girişimcilik eğitimi ve mentorluk desteği aldı. 2019 yılında da hedefimiz en az bin kadına ulaşmak."

Polat, yeni yılda da dil ve hobi kurslarına devam edileceğini, yönetici asistanlığı, ön muhasebe, bilgisayar, bilgisayarlı muhasebe, grafik, dizayn ve yayın tasarımı eğitimleri düzenlemeyi planladıklarını söyledi.

Amaçlarının meslek kurslarından en az 100 sığınmacı kadını başarılı şekilde mezun etmek ve iş hayatına entegrasyonunu sağlamak olduğunu vurgulayarak, "2019 yılındaki hedeflerimizden biri de uyumu çift taraflı sağlamak adına, Türk kadınlarını da buradaki kurslara entegre etmek." ifadesini kullandı.

- "Yaşadığımız savaş bizi her yönden etkiledi"

Merkezde Türkçe kursuna katılan Suriyeli Rana Wahbah, Şam'dan 4 yıl önce 6 çocuğu ve eşiyle kaçarak İstanbul'a sığındıklarını ifade etti. Suriye'de ilkokul öğretmenliği yaptığını aktaran 40 yaşındaki Wahbah, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Şam'da yaşadığımız için savaş her yönden bizi etkiledi. Ordu 11 kere bölgemize saldırı düzenledi. Harp esnasında evim tahrip oldu ve yıkıldı. Savaşta arkadaşlarımı ve yakınlarımı kaybettim. Çocuklarım için endişe duyuyordum ve başka ülkeye gitmeye karar verdik. Çocuklarımla ve eşimle önce Mısır'a gittik. Mısır'da da olaylar oldu. Biz de Türkiye'ye sığındık. Türkiye'de çok mutluyuz. Oğullarım Türkiye'de okuyor ve burada olmaktan çok mutluyum."

Wahbah, "Türkçeyi öğrenmek bize göre zor değil ancak tabii ki çalışma ve pratiklik istiyor. Oğlum Türkiye'de üniversitede okuyor ve Türk vatandaşlığını kazandı. Aslında ben öğretmenim ve alanım da yabancılara Arapça öğretmek. Benim de hedefim, Türk vatandaşlığını kazanabilmek. Ben de Türkiye'de insanlara Arapça öğretmek isterim. Biz Türkiye'yi çok seviyoruz. Türkiye artık bizim ikinci vatanımız."

KADEM'in Türkçe kurslarına katılan Iraklı Dua Muhammed Yunus da, Babil'de yaşanan olaylar nedeniyle ailesiyle İstanbul'a geldiğini söyledi.

Uzun zamandır annesi ve kız kardeşleriyle İstanbul'da yaşadığını dile getiren Yunus, "Irak'ta mühendis olarak bir sene çalışabildim. Şimdi ise önce Türkçe öğrenerek, sonra mühendislik mesleğimi İstanbul'da yürütmeyi istiyorum. Türkiye'de yaşamak ve düzenli bir hayata kavuşmak ve sonsuza kadar bu ülkede yaşamak isterim." dedi.

Kursiyer Mevahib Fettal ise Halep'ten 6 yıl önce kaçarak tek çocuğuyla Türkiye'ye geldiğini söyledi. Suriye'de kuaförlük yaptığını belirten Fettal, şunları kaydetti:

"Savaştan psikolojik anlamda olumsuz etkilendim. Öncelikle küçük çocuğum vardı. Suriye'de yaşamak zorlaşmıştı, can güvenliği yoktu. Ailemle Türkiye'ye sığındık. İlk önce dil problemi yaşadım. Bu nedenle şimdi Türkçe kursuna katıldım. Oğlum güzel Türkçe konuşuyor. İstanbul'da da kuaförlük yapmaya devam ediyorum. Kursu bitirdikten sonra da dil sorunu yaşayanlara yardımcı olmak istiyorum."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :